…….det här handlar faktiskt inte om fotbollsrapportörerna som sänder varje grässtrås rörelse i olika analytiska ordalag. Nej, det är en mindre bollteknisk gosse som är ute på besöksoffensiv och träffar människor i deras vardagliga omgivning. Först fick de äldre äldre ett köttben som heter duga. Reinfeldts recept för en bättre äldreomsorg är mer resurser, större frihet för personalen samt effektiviseringar och större kontroll. För att markera att vad som väntar säger han: ”Pengarna får inte gå till skattesänkningar eller till bandyhallar.” När det handlar om att markera empati eller visa medmänsklighet så räcker inte orden till. Det är förstås mycket bättre och effektivare med handling. En handling talar tydligare än ord. Det blir något genuint, typ ett kvitto på att empatin är uppriktigt menad. Det är kanske för mycket begärt att politiker skall agera därefter. Men det borde å andra sidan finnas som en möjlighet att vara uppriktig, närvarande och deltagande i verkligheten. Det gäller förstås alla områden och situationer där människor lever och bor.

 

Att Sverige förlorar en fotbollsmatch mot ett överlägset Spanien är en förlust i mikroskopisk skala mot den som drabbade nationen samma dag när jazzmusikern Esbjörn Svensson förolyckades i en dykolycka. Det är bara den snedvridning som finns medialt som missleder människor att tro att fotboll, sport eller spelobjekt skulle vara det viktigaste för oss människor här i livet. Summan är konstant, en hel är mer än tio tiondelar. Vi behöver alltså en mångsidig kost av näring, sport, kultur och historia för att förstå vår tillvaro och vara tillfreds med oss själva och omgivningen. Jag anser att massmedia inte fyller sitt ansvar i detta. Det vi serveras är en mycket ensidig kost. Typ att enbart äta kött eller salladsblad. Mångfalden lyser med sin frånvaro. P1 i radion tunnas ut för varje år med diverse andra blaha än blandad spännande kultur och nutid. Tv-kanalerna gör blygsamt med riktiga kulturprogram som K-special. Det blir mest pinsam, lättsam underhållning som löddrar av sig och inte kräver någon tankeverksamhet alls. Det känns mest som ett tandläkarbesök. Bedövande för de flesta, ett väsande och varsågod och skölj. Med risk för att verka stenålders så saknar jag innerligt intellektuellt underhållande program som Fråga Lund, Hajk och Metropol (radio)! Men detta är säkert tidens gång. Det gäller idag att locka publik med det som för tillfället mest ger flest sponsorer. Förmodligen är dagens programledare och artister uppfostrade omedvetet i en anda som kan speglas i detta citat av Woody Allen. "I år är jag en stjärna, men vad kommer jag att vara nästa år - ett svart hål?"

 

Yttrandefriheten gör att de mest aktuella som uttrycker det som är populations tankar och intressen faller i god jord. Hetast stjärna i bloggsfären i Sverige är idag Linda Rosing och hennes blogg. För mig är det en underkännande av en populations intellektuella förmåga att besöka samt betala för dessa besök? ”På kort tid har hennes blogg blivit den femte mest lästa i landet. - Jag får äntligen visa att jag inte är en seriefigur eller ett freak”, säger Linda Rosing till Expressen.se. Framgången med nya bloggen, med 50 000 unika läsare i veckan och runt 2 miljoner besök sen starten i slutet av mars, har öppnat många dörrar. Bloggen är just nu Lindas huvudsysselsättning, och hon medger att hon "tjänar bra på bloggen". ”Jag är starkare än någonsin, det här är min revansch. Det tog folk fyra år innan de fick möjlighet att lära känna mig på riktigt.” Pusselbitarna börjar falla på plats i Linda Rosings liv.”Jag tar hand om mig. Min hobby är botox och skönhetsvård, hår, naglar, allt som rör mitt utseende. Och jag tränar mycket. Var injicerar du botox? - Hela ansiktet. Och jag har tatuerat in läpplinjer och ögonbryn.Det är många kändisar som tar ut silikonen i brösten nu, går du i samma tankar? - Nej, jag är nöjd som jag är. Jag respekterar hur andra tjejer ser ut, och vill bli respekterad för hur jag ser ut. Men jag har slutat bry mig vad andra tycker, säger hon.” Den här spännande dialogen mellan numera supersingel Rosing och Expressen är värd en bred publik. Det är givetvis anledningen till att jag citerar den. På något sätt känns detta som ett tidsdokument över slutet av första årtiondet av det första århundradet detta sekel. Sedan kan vi undra som en flundra i ett akvarium om när, var och hur samt varför det gick så snett med utvecklingen från Neanderthal till Rosing. Att det är tidens gång råder ingen tvekan om. Men det är ändå en märklig utveckling. Om man stannar upp en sekund och funderar så är utveckling inte alltid utveckling. Förr i tiden när telefonen byggdes av keramik, ägnade sig inte telefonfabrikörerna åt luren-drejeri. Idag är det snarare ett undantag om vi inte blir lurade när vi köper en produkt med kort livslängd. Där kommer åter Rosing in på banan. Hon symboliserar kortsiktighet kort och gott. Om man frågar efter ett drev till cykeln, är det då en kuggfråga? Detta är en klurig nöt att knäcka.

 

I en tid när det mesta går ut på att lura och bluffa sig fram i vardag och helg så är det kanske i sin ordning att ledstjärnor hämtas från en verksamhet som är lika instabil och konstgjord som tillvaron. Pengar är en drivkraft som är klart större än arbetets glädje och humanistiska engagemang. Att vilja göra rätt för sig idag är i nivå med vad som numera kallas plutoider i en annan sfär. Det är en term som internationella astronomförbundets styrelse lyckats ena sig om som en term för de små planeter som inte är stora nog att kallas planeter. Kraven som finns på en plutoid är att den ska cirkulera runt vår sol och en bana större än Neptunus. Dessutom ska den ha en bestämd lyskraft och så mycket massa att gravitationen gör den i stort sett rund. Pluto är till mångas förtret degraderad från planet till en plutoid. På vår planet har det mesta handlat om Bush och hans regims uppfattning om saker och ting det här årtusendet. På sin sista resa i Europa som USA:s president säger G W Bush som svar på sin retorik i Irakkriget följande. ”Så här i efterhand skulle jag kunnat använda en annan ton, en annan retorik. De begrepp jag använde kan ha fått det att framstå som att jag inte var en fredens man.” Oljan är ett smörjmedel som kan få alla kullager att skjuta både skarpa och lösa skott i fredens namn. Att gjuta olja i fredens namn kan vara en ständig uppförsbacke. Tyvärr kommer kanske efterorden om Bush att bli som Mae West citat i ett annat sammanhang. ”Hans mamma borde ha gjort sig av med honom och behållit storken.”


2007 slogs det rekord för cykelförsäljning i Sverige. Försäljningen ökade med 9 procent till 500 000. En fråga är om det är så att flera cyklar eller om cykelkvalitén har blivit så mycket sämre att flera måste köpa en ny cykel oftare. En annan faktor är att så många cyklar stjäls att polisen inte ens bryr sig om att utreda cykelstölder. Så statistiken om att vi är mera fysiskt aktiva med anledningen av försäljningsstatistik kan vara klart missvisande. Vi är ofta ute och cyklar när vi drar slutsats av vissa utredningar. Vi kan nog luta oss tillbaka och betrakta viss information, hur omfattande den än är med samma kritiska känsla som Antoine de Rivarols citat. ”Hans tvåradiga dikter var väldigt fina, men innehåller en del tråkiga transportsträckor.”

 

P.P