………det skulle mycket väl vara titeln till en kommande bok av de som anser sig kallade. Dessa män är flera än vi tidigare förstått. Det finns nästan en sådan i varje åskådare på fotbolls- och hockeyläktarna. Sedan har vi de stora elefanterna som rider in i manegen med sanningens ord sipprande som lödder från glipan mellan under- och överkäke. Al Gore, Carl Bildt, Alf Svensson, Gudrun Schyman, Maud Olofsson och George W Bush är bara en handfull av de mest välkända namnen som regelbundet kommer ut med svaren på våra frågor. Ofta har de bara faktiskt ställt frågan själv – men kanske bara planterat den i journalistens mun. Och men en begränsad perception som ett antal journalister förefaller att ha som en egenskap så blir detta en rubrik och dogm. Bush har i alla fall nu sammanfattat fem år av Irakkrig. ”Den strid vi utkämpar är ädel, nödvändig och rättfärdig.” Finns det något att tillägga efter en sådan sammanfattning? Det är numera vetenskapligt belagt att det är hälsosamt att inte alltid vara överens. Enligt en undersökning vid universitetet i Michigan visar det att det är bra för hälsan att gräla. Ett gott gräl förlänger livet, precis såsom tidigare sagts om ett gott skratt. Det anses av forskarna dåligt för hälsan att inte släppa ut sina aggressioner vare sig det handlar om fjärrkontroll i vardagsrummet eller kanske till och med över jordklotets vara eller inte rund. Ett gott skratt förlänger käften brukar vi säga. Då ställer jag mig automatiskt frågan, vilken kroppsdel skjuter i höjden av ett gräl? Kan det vara lungorna, det krävs ju uppblåsbarhet i nivå men den klassiska Uppblåsbara Barbara (töntschlager av Robban Broberg) för att bli vred och grälig.

 

Givetvis finns det alltid en annan sida av myntet och en omfattande kant också att inte förglömma. Israel har obligatorisk militärtjänst för såväl kvinnor som män. Kvinnor gör två år och männen minst tre år. Tel Aviv-baserade filmaren Yoav Shamir hr följt unga israeler som efter lumpen åker iväg på partyresor. Det låter oskyldigt, men obearbetade trauman från värnplikten gör att resorna börjat bli ett jätteproblem. Runt tio procent av dem som åker hamnar på mentalsjukhus med drogrelaterade psykoser. Syndromet kallas ”flipping out”, att flippa ut. Dagens ETC har träffat regissören bakom filmen med samma namn och har en lång intervju med honom. Han säger bland annat ”19-åringar flyger bombplan för 50 miljoner dollar och känner sig orädda och oövervinnerliga – de kan göra allt”. Men frågan är om de förändrar världen under resans gång när de förändras själva?

 

Nordkoreas ledare och diktator, Kim Jong-ll har donerat flera ton honung till BB-avdelningen på ett sjukhus i huvudstaden Pyongyang, enligt statliga medier. Gåvorna är ett utslag av ledarens ”djupa kärleksfulla omsorg.”  Detta förefaller vara en ädel gest, men enligt tillförlitliga källor inom media så är det bara ett spel för galleriet. Att är för egen vinning. Alla sötningsmedel förekommer inom politiken. Sedan är frågan hur vanligt detta är bland människor som sitter med all makt i sin hand. Charles de Gaulle har sagt ett passande citat för detta. ”Eftersom politiker aldrig tror på vad de själva säger, blir de alltid lika förvånade när andra tror på det.”

 

Din dator berättar vem du är. Om du använder en Macintoshdator  - i så fall kör du även en hybridbil och använder tandblekningsmedel. Dessutom köper du fem par gympaskor per år. Det finns alltså data om den som använder datorn. Mjukvaran bakom hårdvaran är fullständigt läst och uppdaterad av sitt eget arbetsverktyg. Datorn har förändrat världen och vanorna för invånarna. Japan är ett av de mest datoriserade länderna. WHO, världshälsoorganisationen, skriver i en ny rapport att en fjärdedel av alla japanska par inte har sex. Långa arbetsdagar och trångboddhet ses som några av förklaringarna. 42 procent av gifta japanska par har sex minst en gång i veckan medan 38 procent av paren som är över 50 år gamla har lagt ned samlivet helt och hållet. En annan aktuell undersökning gjord av kondomtillverkaren Durex, menar att japanerna är bland de mest sexsvältande folken i världen. Och från livet under täcket är steget bara en hårsmån till underkläderna. ”Ditt kalsongmärke symboliserar optimism. Märkeskalsonger talar hoppets språk.” Dessa tankar från underlivet är hämtade från krönikören Nima Daryamadjs krönika i Aftonbladet. Jag tror inte att han träffat de välbetalda fixstjärnor som gör reklam för underkläder. För dessa artister är bara bara, de är som goda scouter – alltid redo. De fall jag stöter på i min gärning som traskar omkring med enbart jeanstyg närmast ändringen är så kallade stjärnor i sin gren. Alltså idrottsgren, för att förtydliga grenen mera exakt. Många gånger lokalt, men även globalt omnämnda för andra egenskaper än egenheten att släppa sitt väder fritt från störande märkesplagg.

 

Kaffe har runt 800 aromer och man kan hitta alla möjliga toner i kaffe, det beror helt på var det odlas och hur det odlas, vem som hanterar det och så vidare. Den senaste trenden i kaffevärlden är att precis som med whisky och vin köpa bönor efter gård, det kallas också singel estate, ungefär som whiskysorter kallas singel malts. ”Ett exempel är en gård i Etiopien som odlar sina kaffebönor på väldigt hög höjd tillsammans med citrusträd, som skyddar bönorna mot solen. Men citrusen ger också smak åt kaffet senare och kaffet får citrustoner”, berättar Christoffer Levak. Det går att lära sig att känna smaker i kaffe på så kallade cuppings, det är som en vinprovning fast med kaffe. Kaffe är förmodligen den socialaste av alla umgängesdrycker. Givetvis ger kaffet en möjlighet till att förändra världen. Ty kaffet är en personlig käpphäst för mig så hänvisar jag till Groucho Marxs ord. ”Om du hört det här tidigare, avbryt mig inte, för jag vill höra det igen.”

 

Kärlek är en annan faktor som anses förändra världen. Efterlevande i fotspåren till Robin Hood, Florence Nightinggale, Martin Luther King, Moder Theresa och ett otal andra förebilders anda finns men inte som dussinvara. Oerhört hängivna människor som i oegennyttigt syfte tjänar sina medmänniskor, djur, växter och övriga väsen gränslöst. Det är fantastiskt att känna en del av denna natur och karaktär. De ger oss både tro, hopp och kärlek. De får och förtjänar all respekt. Men det finns tyvärr även ett otal människor som predikar kärlek men lever som djävulens sändebud jorden. Men de är som tur är inte i en majoritet. Men några känner jag till både namn och utseende. De vibrationer som dessa framkallar är inte bara kalla kårar utan desto mera falskhet och från min sida även någon slags vemod över dessa skruvade hjärnor. Ett exempel är en präst som jag känner till som föreställer en balanserad och självständig apostel och lever i symbios och harmonisk samklang med en fullständigt rutten notorisk fuskare. Då kan man stilla undra hur det är möblerat i de mentala byrålådorna. ”Kärleken har samma verkan som alkohol. Ju mer man tappar kontrollen för sig själv, desto mer tror man sig behärska situationen.” Detta citat av Louis-Ferdinand Céline är otidsenligt och ofta mycket passande när man iakttar exemplar av homo sapiens i vardagen. Hjärnan väger två procent av kroppsvikten och känns som chokladpudding är information från hjärnforskare som dagligen brottas med problemet med att försöka förklara vad som händer i våra vindlingar. Korskopplingen fiffiga övergångar är fortfarande i sin linda när det gäller att förklara fenomenet.  

 

Storsinthet och ädelhet kan förändra världen. Ett levande exempel var dalmasen Erik Axel Karlfeldt, som föreslogs till nobelpriset i litteratur 1919, men avböjde, eftersom han var ständig sekreterare i svenska akademien. Selma Lagerlöf beskriver Karlfeldts avböjande i ett brev till Sophie Elkan: " I går var Nobelval i Svenska Akademien och då hände något så egendomligt och vackert. Vi hade röstat på Karlfeldt för ett av prisen. Karlfeldt fick ju inte vara närvarande, då beslutet fattades. Men då allt var slut, kom han in och fick veta sin lycka samt avsade sig tvärt. Han ville inte mottaga något pris, då han var S Akademiens sekreterare. Det var ju märkvärdigt och ståtligt gjort och vi kände oss mycket upplyftade, en stark stämning grep alla, det var ett stort ögonblick, som vi voro lyckliga över att få uppleva, Schück var i sjunde himlen. ´Tänk, att vi har en sådan man som sekreterare!”  Det var ett sådant där ögonblick, som jag har läst i romaner och själv skrivit om, men inte förr upplevat." Förmodligen är det svårt att uttrycka en sådan händelse vackrare än Selmas beskrivning. Vilket även är ett lämpligt slutord. Den generationen  av författare och människor förändrade världen mera än dagens dito i alla fall i en positiv riktning enligt min uppfattning!

 

P.P