…….kommer aldrig att komma först. Det är en otidsenlig tanke. Kanske inte alltid uppmärksammad, oftast kommer den fram i dagsljuset när en idrottsman eller tränare gör nygamla vägval. Men givetvis gäller fotspåren lika mycket i all annan verksamhet utanför idrottens krets. Nätlivet eller bloggandet är egentligen bara ett kvitto på att populationens kreativa förmåga har trubbats av. Kanske är vi idag till mestadels ett folk av enfald utan självkänsla som behöver blicka in i någon annans liv? Denna verklighetsflykt skänker en viss tillfredsställelse i vardagen för bloggvärldens besökare. Om och om ställer jag mig frågan varför människor var både kreativa, energirika, uppfinningsrika och nyfikna för sådär en två- och trehundra år sedan? Det räcker förresten att gå till första halvan av 1900-talet för att finna författare, konstnärer och innovatörer som var fullständigt överlägsna vår tids skapare. Vilka var drivkrafterna hos den tidens människor? Att ledstjärnorna i dagens kiss- och bajshumor, Fredrik och Filip, på bästa sändningstid i TV kan döma ut Hasse & Tage och den sortens skämt som unken, bedagad och förlegad. Det är för mig ett gott tecken på hur tokigt det har blivit med tidlös humor som saknar förpackning. Tage Danielssons humor behöver inget bäst före datum. Den kommer överleva alla som försöker gå i fotspåren och även de som inte accepterar fotspåren. Är det vårt utbildningssystem och moderna teknik som orsakat denna hjärnans dekadans för vår tids medborgare. Att gå i andras fotspår eller ledband är ett tydligt svenskt fenomen. Vi finner oss tillrätta med att stå i oändliga köer till allt i vår vardag. En för mig oerhört dåligt utnyttjad tid. Det finns möjligheter att komma längst fram även i andras fotspår. Men då måste det finnas andra egenskaper och drivkraft. Precis skidskyttekungen Ole Einar Björndalen säger sig att ha ett tränat  öga. Han lär sig mycket av att titta på andra, och prövar att utföra det lika bra eller bättre.

 

Det finns en paradox i vår brytningstid när vi enbart utnyttjar cirka tre procent av hjärnans totala kapacitet. Det är att människor som anser sig vara stilbildare och innovatörer bara kommer med dåliga upprepningar av sådant som redan varit i trafik i århundraden eller ännu längre. Förmodligen använde Albert Einstein mer än tre procent av sin hjärnkapacitet. Även om det finns röster som hävdar att många av hans klassiska citat egentligen kom från hans hustru. I alla fall har den gode Einsteins sagt följande till president Truman. ”Jag vet inte hur det tredje världskriget kommer att utspelas men jag vet bestämt att det fjärde världskriget kommer att utkämpas med pinnar och stenar.” Truman är den ende politiker som någonsin beordrat skarp användning av kärnvapen. I augusti 1945 släpptes en atombomb på vardera Hiroshima och Nagasaki i Japan. Användningen av kärnvapen var Trumans mest kontroversiella beslut och det fick i efterhand kritik av en del medan andra hävdat att en invasion hade kostat ännu fler liv. Kanske var det för att han var ny på jobbet som han tryckte på knappen. Han efterträdde Roosefeldt i april 1945. Kärnvapen är som kärnämnen i skolan en kunskap som kräver en lång inlärningsperiod.

 

Den som prisar alla prisar ingen. Nya studier prisar nu högklackade skor. Högklackat ger inte bara slankare figur. De ger bättre sexliv också. Att bära ett par skor med sju centimeter hög klack tränar inte bara musklerna i ben och mage utan också bäckenet, enligt en ny studie. Kvinnor som går i högklackat skjuter omedvetet fram bäckenet vilket ökar styrkan och underlättar knipövningar. ”Som kvinna som älskar att gå i högklackat försökte jag finna något hälsosamt med dem. Till slut nådde jag mitt mål”, säger urologen Maria Cerrurto vid universitetet i Verona som utförde testerna. Det måste kännas som ett stimulerande besked till kvinnor att det inte är fel att bejaka sin kvinnlighet. Foppatofflorna kan gott få finna sina ägare bland grabbar med hockeyfrilla och pensionärer på solsemester. När Påve Benediktus XVI talade inför Vetenskapsakademin i Paris visade även han på en stor vidsynthet. ”Människan kom inte till av en slump, eller genom ett sammanträffande, eller genom fysiska och kemiska reaktioner.”

 

”Om vi verkligen ska minska cancern handlar det inte i första hand om botemedel, utan om att förebygga.” Detta citat av Robert Weinberg som legat i cancerforskningens frontposition i trettio år säger mer än det mesta som sägs. Alla vet om vad som är viktigast för hälsan. Trots det är det för få som gör något åt det. Viktigast anses vara regelbunden motion, fysisk aktivitet. Jag är övertygad om att det inom ganska snar framtid kommer att komma råd om att inte är tillräckligt med den lägsta graden av fysisk aktivitet, alltså golf. Det krävs terränglöpning, alltså en pulsstegrande och stretchande effekt av kärlen för att rensa vårt avlopp. Detta ger automatisk tarmsköljning och ett ökat antal hjärnceller.

 

Våra orakel till idrottsexperter behöver inga fotspår att följa. Det finns inte spår som passar. Som sportradions bandyexpert Kent Hultqvist visdomsord i direktsändning dagen innan VM-finalen; Kent tog i rejält och ansåg att Sverige var fullständigt överlägsna i allt. Taktik, lagspel och en del övrigt värderade han ryssarnas kapacitet till siffran ett. Sverige hade givetvis enbart femmor i sin betygsbok. Hur gick det då i matchen. Ryssland vann med 6-1 och var närmare nitton mål än Sverige ett stolpskott. Aftonbladets sportavdelning utstrålar ett obegränsat självförtroende i tron på sin förträfflighet. Spelexperten Marcus Källberg slog i veckan till med ett säkert speltips. ”Kroatien kan vinna enkelt mot ett sargat Holland”. Att matchen slutade med det omvända var kanske inte oväntat. Det är en slags vemod och töntstämpel över den här branschen av självutnämnda experter. ”Sverige har femton medaljchanser i skidskytte VM”, hävdar aftonbladets Johan Flink. Ja! Just det! Det är samma person som tidigare utnämnde sig till landets bästa handbollsblogg. Någonting har gått fel i utvecklingen i sportjournalistiken i Sverige. Den är förmodligen överlägset sämst i världen idag. En personlig favorit att citera för mig är Georg Christoph Lichtenberg. Bland många oefterhärmliga citat så passar detta för att hylla våra specialister i idrottens bakvatten. ”När en bok och ett huvud stöter ihop och det låter ihåligt, är det inte säkert att det är bokens fel.” En annan favorit av Lichtenberg är: ”Den som aldrig har tid uträttar minst.” Det är citat till oss alla från oss alla.

 

Leif Lewin är svensk statsvetare och professor. Han har skrivit en intressant debattartikel i DN den 10:e februari. ”Förr valde vi politiker som vi trodde bäst skulle förverkliga de politiska idéer vi gillade, ungefär som när vi väljer tandläkare eller hantverkare. Detta synsätt har de senaste årtiondena underminerats av gnagande misstro mot politiker. Enligt en senare modell söker regeringen folkets stöd genom att redovisa goda resultat”, skriver han. ”Väljarna gynnar politiker som liknar dem själva.” Denna konklusion av Lewin är intressant i dessa amerikanska provvalstider. I en nation där varannan man är kvinna och många är färgade så borde manegen ligga krattad för Barack Obama eller Hillary Clinton. Ser vi på hur vi har det i Sverige så finner jag minst en handfull artiklar om fusk, fint fusk i stora rikstidningar dagligen. Det är alltså precis som det nya arbetarpartiet i Sverige. Ett antal av de nya ministrarna stod där med byxorna nere och gjorde diskreta avböner. Det kanske fanns en ”blink”, alltså omedveten tanke hos nationens medborgare. Eftersom det förefaller som vi är en nation av folk som vill fila på gränserna. Gärna jobba svart och sånt där så fick vi egentligen en regering som är avbild av populationen. Får bara tiden tillräckligt med tid på sig så brukar den kunna ge oss svar på de flesta frågor som förefaller orimliga. En slags ekologisk balans skapas ur en från början övergödd information och desinformation. Det är inte bara miljön som hotas av översvämning. Enbart med att bläddra i företagstidningar så kan vi snabbt konstatera att tillvaron skummar över av företag som vill tjäna en hacka på miljöhot. Eko-kläder, möbler med Svanen-märkning, ekologisk mat, insamling av elektronik-skrot och vindkraft som affärsidé är ett axblock av nischer. ”Det händer någonting i världen, och den som inte hänger med är körd”, är ett citat en nytänkande restaurangägare. Enligt tillförlitlig källa ljuger var femte svensk vid anställningsintervju. Jag skulle ljuga om jag sa att jag blir förvånad. Ärlighet är som bekant ingen basvara idag. Veckans citat levereras av Charles Bowen. ”Det regnar på den gode och det regnar på den onde, dock långt mer på den gode ty – den onde själ hans paraply.”

 

P.P