……det låter fantastiskt, som en science fiction miljösanering. Men verkligheten är enkel, det handlar som raketfylla. Astronauter blir höga på alkohol för att bli stadigare på styrpinnen mellan stjärnorna. ”Astronauter ska ha ägnat sig åt "tungt alkoholintag" mindre än ett halvt dygn före uppskjutning - ett direkt brott mot Nasas "bottle to throttle"-regel, som stipulerar minst tolv timmar "från glas till gas". Men trots att kolleger och annan personal vid minst två tillfällen varnat för att fyllekörning av rymdfärjan hotar säkerheten uppges flygningarna inte ha stoppats.” Denna nyhet är hämtad från Aftonbladets nätsida. Jag kanske har fel men som jag kan se det så är det lättare att vara berusad och flyga ett flygplan som kan hanteras helt av en dator, autopilot, än att köra en buss på krokiga landsvägar. Det krävs mycket mer av bussföraren än piloten, många svåra möten och många människors liv på sitt ansvarsområde. Ungefär lika allvarlig förefaller författarens arbetsinsats att vara enligt Björn Ranelid, i en ordväxling så galopperar hans självuppskattning till oanade höjder. ”Guillou är avundsjuk på mina enorma framgångar.”

 

Ett av vår tids gissel och en form av välfärdssjukdom är orerandet och den meningslösa självupptagenhet där människor med ett stort behov av att synas framhäver sig på någon blogg. Att alltid vistas i det offentliga rummet och skriva hur om det är att äta frukost och andra banala ting. Jag undrar bara hur länge populationen låter sig fördummas i kubik och fortsätta läsa detta dravel? ”Inget är obloggbart”, slår Alex Schulman fast. Mannen bakom Sveriges största blogg ska nu rapportera från sitt eget bröllop. Men bruden protesterar inte. Hon ska nämligen också blogga. Som vän av ordning och med ett omodernt intresse samt begrepp för både historia och tid och rum så undrar jag bara i all enkelhet. Vart tog de vägen, de fysiska möten på kaféer och andra platser där människor samtalade i verkligheten? En gång sade Franz Kafka att han ville skriva en historia, som skulle handla om ”en man som vill göra det möjligt för människor att träffas utan att vara formellt inbjudna, bara för att träffa andra, prata med dem, iaktta dem utan att etablera en intim relation. Vem som helst kan komma och gå när det passar honom, utan förpliktelser och kan ändå utan hyckleri känna sig välkommen. Och så till slut förstår läsaren att detta försök att besegra människans ensamhet ingenting annat är än uppfinningen av det första kaféet”. 

 

Att komma ut och bekänna ett svek, en livslögn eller bara en banalitet brukar vara vanligt för folk när man känner sig trygg med att vara sig själv. Nu har Kungen sportsligt nog tagit steget fullt ut med sin läggning inom området att gå på sporten, och kommit ut. Det är i en mindre intervju i KalmarPosten som Carl XVI Gustaf avslöjar sitt ”svek”. Kungen får frågan varför han är AIK:are och svarar enligt KalmarPosten: ”Så är inte fallet”. Visserligen föds vi Bernadottar in i Solnaklubben men i förtroende kan jag nämna att jag håller på Djurgården. Bara detta att hålla på en sådan klubb borde vara en god anledning för att avskaffa monarkin.
  

Rubrikerna slår som hammarslag mot den sköra hjärnbarken hos medborgarna. Elände, hot och farsot säljer. Det är idag otroligt farligt att inte göra någonting men ännu farligare att äta, dricka, röka och göra någonting inomhus eller utomhus. I den skrivande journalistiken är allt ett steg närmare graven. Förr sa man att man gräver sin grav med tänderna. Detta har utökats till att omfatta alla sinnen på en gång. Syn, hörsel, känsel och smak leder rakt ut i tomma intet om jag skall lita på rubrikerna i en enda dagstidning eller nyhetsutsändning på tv. ”Ditt kranvatten kan göra dig sjuk. Diabetesmedicin ökar risken för hjärtinfarkt. Sol är farligt, sol är nyttigt och sol inne, sol ute och sol i sinne. Var tredje person har sömnstörningar, detta är en ny folksjukdom. Chockökning av klamydia.” Flödet av diverse hot och rapporter om eländes elände är obegränsat.

 

Det finns trots allt en del nyheter som är mera positiva och optimistiska för människosläktet. Det finns kvinnor som ser fler färger än alla vi andra. Det har forskarna misstänkt sedan några år tillbaka. Nya resultat har gjort ännu troligare, men ännu saknas det slutgiltiga beviset. Men ungefär var hundrade kvinna kan vara fyrfärgsseende, eftersom hon ett extra pigment i ögat som uppfattar gulgrönt. Däremot är det klart att dinosaurierna hade mycket bättre färgseende än vi människor. Blåmesarna far ut och in i holken och matar kullar med ungar. För mig är det omöjligt att se vilken som är honan och vilken som är hannen - de har båda samma klarblå huvud. Men blåmesarna själva ser skillnad. För dem lyser hannarnas huvuden i ultraviolett, medan honornas inte gör det. Vi människor kan, till skillnad från blåmesen, inte se den ultravioletta färgen. Vi ser i blått, grönt och gult. Nu finns det ännu viktigare och enklare sätt få en uppfattning om en människas personlighetstyp. Valet av glass avslöjar oss enligt ett företag i reklambranschen. De som köper 88:an är äventyrslystna och impulsiva, reser inom Europa, spelar golf och tittar på dokumentärer på tv. De som väljer Magnum är mer svenssonaktiga: de är gifta, kör Volvo eller Volkswagen, läser magasin om heminredning och ser på Bonde söker fru. Och de som föredrar Solero reser mycket, anser sig vara kreativa, vill se unga ut och missar aldrig tv-serien Grey´s Anatomy.

 

Så det är bara att bita ihop över- och underbett och välja rätt glass. Inom några år kommer glassfabrikanterna förse glassen med just de egenskaper som passar konsumentens smak och sinne. Kanske kan vi rentav få en glass med honungssmak som ger oss en inbyggd kompass som bina har. Ett bi hittar alltid hem till sin bikupa med sin kompass. Den bygger på polariserat ljus som uppstår när solens ljus sprids mot små, små partiklar i atmosfären, till exempel luftens molekyler. Och om det ändå skulle gå helt fel är det bara att använda sig av citatet ur en skadeanmälan till ett försäkringsbolag. ”Jag körde hem men tog fel på hus och kolliderade med ett träd som inte finns på min tomt."

 

Men tiden har visat att det finns både hopp och möjligheter till förändringar. Vilket det här citatet av George W Bush också tydligt visar. "När jag var ung och oansvarig, var jag ung och oansvarig."

 

P.P