…..och möjlig att golva. ”Stram elegans med krom och läder kräver Merbautiljans varmröda ton.” Detta här handlar precis såsom du förstår om beskrivningen som ett svenskt företag använder när de säljer Merbau träslag på nätet. Ja – allting går att sälja idag med matchande argument, ingenting är heligt. Även nya bilar säljs idag med teman såsom individualism, miljö- och livsstilstänkande. Stänkande kanske det skulle ha stått eftersom vi står på den skövlade regnskogen hemma. Vardagsrumsparketten är i vissa hem gjord av det utrotningshotade och illegalt hitförda träslaget Merbau. Trots att alla bekänner sig till värna miljön så hamnar regnskogen som är så viktig för klimatet under dörrmattan. Upp till 25 procent av de totala utsläppen av växthusgaser är ett resultat av att tropiska skogar avverkats, menar Greenpeace. Att bli golvad två gånger kanske man säga om de färska medicinska rönen om antidepressiva medicinerna. Inte nog med att de är beroendeframkallande för människor med själslig ohälsa, de ger även en biverkning av benskörhet som påtagligt ökar risken för skelettskador. ”Det är inte sant att vissa människor sover mindre än andra. De sover bara fortare.” Citatet är hämtat från Peter de Vries (1910-1993) och förklarar varför vissa inte bara glömmer både nutid och historia mycket snabbare än andra, utan även gör om misstagen om och om igen. ”Jag har alltid sett ut så här. Min kropp har inte ändrats sedan jag var 15.” Att Nicole Kidman sover fort kan man räkna ut av det citatet från den numera medelålders skådespelerskan. Skapad naturlig är också omdömet som gäller i den konservativa idrottsvärlden - där vita underbyxor är det enda rätta, rapporterar kvällspressens utsända orakel. ”Tatiana Golovins trosor var dagens samtalsämne i Wimbledon. – Jag trivs i mina röda trosor, säger hon. Den ganska pretentiösa och konservativa publiken i Wimbledon tappade nästan hakan när Tatiana Golovin gjorde entre i Wimbledon på torsdagen.”

 

”Natur och framtid möts” skriver bilföretaget vidare i sin senaste folder. Bilarna designas till att stimulera det mänskliga sinnet med att påminna om hur det ser ut när oceanströmmar påverkar havsbotten eller när lava rinner för vulkaniska berg. Flöden och rörelser i naturen och de påverkar miljön är inspiration för en av de stora miljöbovarna, bilindustrin. "Någon har tittat på mossa och gjort ett tyg av det."  Ett bevingat citat av Ernst Kirchsteiger som visar hur uppdaterad han är på viktigheter i tiden. Och förmodligen skulle han platsa på Stureplan. Gott och väl till och med när man betraktar listan som kom fram när tidskriften Kornet hittar floskler på Stockholm Mediaweek. ”Sätta på kartan. Koncepturell plattform. Ta rygg. Kreativ höjd. Helikopterperspektiv. Marinera frågan. Bottna. Hygienfaktor. Highlighta. Positionera. Ligga i framkant. Sätta ner foten. Lyfta frågan. Brainstorma. Pinpointa. Top of mind. Early adopter. Kännas rätt. Kvalitetssäkra. Content is king. Höja lägsta nivån. Ta ledartröjan. Göra skillnad. Nätverka. Komma in i matchen. På G…”Friedric Nietzsche, den oefterhärmlige, här med texten - Bortom gott och ont - är som synes alltid lika aktuell med sin skarpsynthet, och kan förklara att fenomenet Stureplan finns med detta citat. ”Moralen i dagens Europa är en djurisk hjordmoral.”

.

Villaägare gör det oftare! 76 procent av villaägarna uppger att de grillar en gång i veckan under sommaren, att jämföra med 52 procent av bostadsrättsägarna. Dessa tillförlitliga fakta kommer från en enkätundersökning som fastighetsmäklaren ERA har gjort. Ännu mera spännande data är att bland villaägarna har hela 96 procent en egen grill och ingen endaste av dem delar med grannen. Det gör däremot 25 procent av bostadsrättsinnehavare som delar sin grill med grannarna. Vad kan man dra för slutsats av detta mer än att det förefaller vara lättare med delat ägande och samarbete i lägenhet jämfört villa. Det kan vara en synvilla eftersom grillande i lägenhet är många gånger är en olägenhet. Överhettat kan det vara även utan grill men med griller i huvudet. Så är det inkomsterna från kakaobönorna som hjälpt till att skapa konflikterna i Elfenbenskusten. Den slutsatsen drar människorättsorganisationen Global Witness i nya rapporten "Hot choclate". Man pekar också på att de värsta konflikterna i Afrika drabbar områden rika på naturresurser. Kakaobönorna i Elfenbenskusten har gett det diamanterna redan betytt i många år i Sierra Leone - blodspengar.

 

Blodet är en viktig indikator på vår hälsa. Ett blodprov kan berätta allt och litet till. Den senaste tidens nya medicinska rön är hoppfulla för många. Att tre öl i veckan ger ett vetenskapligt bevisat visst skydd mot reumatism är spännande. Att kaffekonsumtion kan betyda en mindre risk att utveckla typ 2-diabetes har beskrivits bero på kaffets innehåll av mineraler. Då är det bara att invänta resultat på studier med kaffehalv. Halverar kombinationen alkohol och kaffe risken för alla sjukdomar tillsammans. Vi får nog vänta några år på resultatet. Det behövs nog en del träning för att få vita möss att gilla denna mix. Kapuscinskis beskrivning är en vägledning i jakten på kunskapen om varats olidliga lätthet. Både när det gäller forskningens spiralformade framsteg och människans fåfänglighet och märkliga beteende under stundom. "Upprepningarna och deras upprepningsbarhet. Upprepningen är både nyckel och gåta. Vi vet att det blir likadant igen, och ändå strävar vi efter att upprepa det. Allting rör sig kring detta: önskan att upprepa, rädslan för upprepningen. Rytmen upprepningarna. Människan som slav under dem. Fråga: varifrån hämtar upprepningarna energi för sina oändliga återkomster?" Förmågan att dela med sig av förvärvad kunskap, att skapa förståelse och klarhet kring komplicerade sammanhang och skeenden. Det är en förmåga som relativt få människor besitter. Idéhistorikern Sven-Eric Liedman har gång på gång bevisat i sina böcker att han behärskar detta ypperligt. Så vill vi lära oss någonting om hur vi skall lära oss att förstå kunskapen så är det bara att frossa i vad Liedmans tankar. ”Kunskapen är en färskvara som byts ut med jämna mellanrum.” Hävdar många enligt Liedman. Men han anser att dessa inte har reflekterat över vidden av kunskapsbegreppet. ”Istället ser de kunskapen som i princip liktydig med information. Verklig kunskap tar tid att tillägna sig, det är en process där saker och ting sätts i ett sammanhang och integreras med vår personlighet, blir till en del av vår kropp och vårt liv”, anser Liedman.

 

Minst elva tusen artiklar, bara i USA, hade skrivits om produkten innan den första var såld. Aldrig har en vara fått en sådan stor reklam av tidningarna, helt gratis. Rusningen efter Apples efterlängtade mobiltelefon Iphone var enorm när butikerna slog upp portarna klockan 18 lokal tid 30:e juni. Köerna vid alla Apples och AT&T:s butiker i New York-området var enorma. Apples Iphone saknar i dag motstycke. Den innebär ett nytt sätt att smälta samman olika funktioner som ingen visat förut. Allt går att göra med pekfingret och den hanterar samtal, sms med färgade trådar som visar längre sms-utväxlingar. Det är en handdator med en intelligent webbläsare där man förstorar och förminskar webbsidor med nypan. En musikspelare som är mer avancerad än de bästa Ipodarna för närvarande. En kamera och en bildvisare och mycket annat. Men mobilen fungerar inte i Europa, det blir att vänta på en variant för våra lokala förhållanden. Det som inte nämns i sammanhanget och som jag ser som en självklarhet i vår tid är att telefonen och allt vad dess ägare gör kan spåras dygnet runt av de amerikanska myndigheterna. Vi kommer allt närmare läget med att ett datachips opereras in när navelsträngen klipps. Alla kan då registreras från vaggan till graven. Men veckans överlägset största händelse har varit Paris Hiltons frigivning efter några veckor i fängelse, förmodligen första klass jämfört med andra förvaringsutrymmen. ”Jag läste bibeln varje kväll.” Säger Paris om sin tid i buren. Är det inte samma erbjudande som alltid finns i familjekoncernens hotell? Det är helt otroligt vilken låg prioritet viktiga händelser och beslut i till exempel EU som påverkar alla människor i världen har i förhållande till vad flickorna Paris, Britney och några flera gör eller inte gör. Eftersom det är chefredaktören för en tidning som är ansvarig för innehållet i en tidning så måste jag dra den slutsatsen att de flesta arbetar aktivt för att fördumma populationen och sliter hårt för att inte höja sanningshalten på det publicerade materialet.

 

Äntligen, nytt hopp kan skönjas för sportsändningar i teve. Peter Jihde skall lämna SVT och återvända till TV4, för ett högre gage och ett gagg som stör i bästa Luukklass i fyran, och tar bort den mesta uppmärksamheten från idrotten. Detta är en bingo för statstelevisonen att lyckas sälja en kultförklarad medarbetare till kanalen som har bingo som sitt stora dragplåster. Reklamavbrotten i fyran kommer att vara en balsam för oss som får en överdos av Jihde redan efter några repliker. Hans oefterhärmliga småländska dialekt har gjort om Sportspegeln till ”Spottspegeln”, som nu har alla möjligheter att komma på rätt köl igen. Det finns resurser av god humankapital på både radiosporten och SVT som överglänser kabelkanalernas punktinsatser. Vad passar bättre som en konklusion av sportjournalistiken på teve och sommaren som säsong om inte detta citat av Villy Sörensen. ”En svala gör ingen sommar. Men den gör vad den kan.”

 

Juli månad är av gammal hävd den riktigt lediga tiden. Även om den tiden är förbi när hela landet stängde igen under juli så är många lediga. Och det finns väl ingenting bättre än att springa dagen till mötes och sedan skriva en eller annan rad om vardagens små händelser. Det skrivna ordet har en längre varaktighet än en bild. Så spring ut och skriv ned sommarens upplevelser i samma anda som Gaius Plinius d.ä (23-79 e.Kr), hans citat talar för sig självt, otidsenligt! ”Nulla dies sine linea (latin, originalspråk) – Inte en dag utan en rad!”

 

P.P