……är hälsan. Ja, så brukar man säga, men det är egentligen tiden som är det dyrbaraste. Det gamla talesättet ”om ungdomen blott anade; om ålderdomen blott kunde” är så klokt. När människor lyckats tänka ut vad de verkligen vill ha ut av livet och hur de ska bete sig för att skaffa det är det oftast för sent. Tiden är vår allra viktigaste tillgång. Ingenting annat blir av värde utan tid. Tiden är otidsenlig. Timglaset är österländsk mytologi som utgör en daglig påminnelse om vår egen dödlighet och vikten av att leva ett fullödigt, produktivt liv på väg mot vårt livsändamål. Tiden anses då förflyta likt som sand rinner mellan fingrarna, att den aldrig kommer tillbaka. Sir Isaac Pitman har sagt följande. ”Välplanerad tid är det första kännetecknet för ett välplanerat minne.” Det finns många och varierade modeller att beskriva tidsläckaget i tiden.
En intressant teori är den köttsliga. Om man ägnar sin tid och dyrbara mentala energi åt köttet så har man ingen tid åt att slösa bort på fettet. ”Livet är som en remsa bacon. Man måste ta bort fettet från köttet för att göra det bästa av sin tid”, skriver Robin Sharma. Kött är symboliskt nog fortfarande en lyx i stora delar av världen. Konsumtionen följer samma normalkurva som till exempel inköp av bilar. ”Lyckan kan liknas vid en marknad där priserna allt som oftast sjunker, om man bara har tid att vänta.” Francis Bacon har passande nog producerat detta citat.
Tiden är också vanligtvis måttbandet när idrottstävlingar avgörs. Dagsaktuella händelser i sportens värld är de alpina tävlingarna i Åre. En idrottsform som börjar allt mer bli en pina, där utav kommer säkert namnet. På känt svenskt manér så är allt överorganiserat i Åre. Volontärerna som står som spön i backarna har fått en omfattande snöskottningsmanual. Den innehåller bland annat en exakt information om när, var, hur och varför de fyra olika snöspadarna skall användas i skidbacken. Egna initiativ finns det ingen plats för i manualen. Albert Einsteins klassiska citat ”fantasi är viktigare än kunskap” förefaller även i dessa sammanhang helt obekant. ”Det är svårt att finna lyckan inom sig, men omöjligt att finna den någon annanstans” Sebastian Chamfort har en poäng i detta citat.
Anja Pärsson är störst, tyngst, kraftigast och snabbast ner för backarna, för att sedan kasta sig fram och glida fram som en säl i segergest. DNA, gener, arv och miljö är en del av hemligheten bakom framgången. En annan är att den klassiska socialdemokratiska modellen är en grundbult för det svenska idrottsundret som egentligen bara överträffats av en den tyska demokratiska republikens framfart på 1960-talet. Detta faktum är känt hos även en del som normalt inte har en normal syn på samhällets roll till möjligheter för alla att ha möjlighet att lyckas. "Den svenska modellen med en stor skattefinansierad välfärdssektor och omfattande trygghetssystem har bidragit till att öka tryggheten för många människor och till att öka jämställdheten mellan män och kvinnor. Det betyder emellertid inte att baksidan av den allomfattande välfärdsstaten kan negligeras." Citatet är sagt av Reinfeldt på DN Debatt, 17/12 2004. Alla människor har en speciell och unik gåva att lyckas väl i något. Det kan vara att göra tunnbrödsrullar, rulla tummarna eller fuska med allt som kommer i ens väg. Energin kan riktas i så många olika riktningar och med olika inriktning. Jag anser att många större och viktigare hjältar än Anja finns på olika servicehus och ålderdomshem inom landet. ”Att jobba med gamla lyfter din egen tillvaro.” Ett motto från en ungdomlig redaktion på UR (utbildningsradion), som sannolikt är utrotningshotad eftersom den tillhör publik serviceteve.
Hyllningarna till Anja överglänser allt tidigare inom idrotten. Alla är med och hyllar. Kungen och Drottningen är på plats och vill bara kramas. Den skrivande pressen från rikstidningarna är förstås på plats med sina levande orakel. ”Ja, det är en helt annan konkurrens så det är mycket större att vinna som hon gör i dag.” Säger Expressens superego Mats Ohlsson på frågan om Anja Pärsson är den största inom utförsåkningen genom tiderna. Lasse Anrell (Aftonbladets svar på superego) är på plats i Åre. Han håller med Sportbladets nätläsare i åsikten att Anja Pärson är Sveriges största idrottskvinna genom tiderna. ”Det är ingen dum åsikt. Hon är otroligt stor och visar det nu. Att komma tillbaka från en förfärlig försäsong och sedan gå in och dominera på det här sättet är helt fantastiskt. Det är bragd, bragd, bragd”, säger Anrell. Men även en blind höna hittar ett korn ibland. Här kommer ett sådant. ”Större än Ingemar Stenmark kommer hon aldrig att bli”, säger Anrell. Konkurrensen är idag klart mindre än på Stenmarks tid, enligt min bedömning. Idag finns det en uppsjö av olika mer eller mindre äventyrliga grenar att välja för den som är duktig på att skida. Så det är egentligen enbart en folkspillra som åker aktivt och tävlar i utförsåkning. Klimatförändringens roll för alpina grenar är dubbel. Dels att det är mildare och svårare att hitta naturliga förutsättningar för att utöva denna sport. Sedan som moment två så är det oerhört få som tränar och tävlar på tävlingsnivå, de börjar helt enkelt inte med skidor som alla gjorde på 70-talet. Det var en mycket större konkurrens även på Pernilla Wibergs tid. Så för mig blir inte Anja Pärsson bättre än i bästa fall trea på Sverigelista över alpina framgångar. Och då innefattar det även om hon skulle vinna varenda guldmedalj i alla grenar de närmaste fem åren. ”Nöjen har sitt pris men glädjen är gratis.” Citatet är från Nils Kjaer.
En glad nyhet som rapporteras i kölvattnet av en mild vinter är att golfbanorna äntligen fått en samhällsnyttig roll. Mångfalden av groddjur är större på golfbanorna än i dammarna inne i naturreservaten. Detta är ju fantastiskt eftersom varje tredje groddjur i världen hotas av utrotning. Rätt skött blir vattenhålet på banan en fortplantningsplats och greenen en buffé av insekter för paddor och grodor att njuta av. Flickor har pussat på grodor sedan urminnes tid för att finns sin prins. Givetvis har det varit flera grodor än prinsar. ”Den högsta glädjen ligger så nära smärtan att den liksom smärtan har sina tårar.” Alexander Dumas citat kan vara en naturlig övergång till alla hjärtans dag som lanseras allt kraftfullare varje år. Nu är det kanske dags för en modifiering. Ännu en vetenskaplig rapport, denna gång från ett universitet i USA, har visat att det är den manliga armhålans svett som har störst attraktionskraft på kvinnor. Alltså inte tvål, vatten och parfym utan ren svett. Denna ansträngningens parfym som är en outnyttjad resurs. Nu står hoppet till den borgerliga alliansen att vi skall få en armhålans dag. Redan Aristoteles konstaterade att vänskap är en själ som tagit bostad i två i kroppar. Så med rätt droppar från kroppar så kan värme sparas i dessa dyrtider för elleverantörerna. Ett gott hjärta är grunden till en god hälsa – i tid och otid. Dess uthållighet och kapacitet är måttet på hur mycket vi orkar leva det liv vi vill leva och svettas.
Veckans citat till alla hjärtans dag får bli Richarda Huchs. ”Kärlek är det enda som växer när vi slösar med den.”
P.P