……..det är ett råd som dyker upp i alla tänkbara sammanhang. Matlagning, träning, tävling, arbete och vardagens händelser är några vanliga situationer där de goda, enkla råden haglar över oss. Det är alltid det enkla som är det geniala, hur mycket som än krånglas till under resans gång så gäller det att kunna återvända till det enklaste enkla. EU är numera vår hemvist i tillvaron, det är enkelt och praktiskt att komma ihåg. Härifrån kommer de flesta beslut som vi har att rätta oss efter i diverse frågor. Till exempel att jordgubbar inte får vara mindre än 22 millimeter för att säljas som klass 1 och klass 2-gubbar inom EU. Storleken har en betydelse även när befolkningen växer. Genomsnitteuropén väger idag 72,2 kilo. Sveriges dryga nio miljoner invånare är en ringa del av EU:s totala 490 miljoner invånare. I EU:s samarbete mellan forskare har man nu kunnat påvisa viktiga rön som många nog redan anat, eller känt på sig. Studier på råttor visar att yngres hjärnor klarar alkohol bättre. De blir inte lika trötta när de dricker och mindre bakfulla dagen efter. För mig personligen var det en överraskning att råttor överhuvudtaget vill/kan berusa sig med alkohol. Men vad får dom inte utstå för att tillfredsställa humanforskningen. Det är kanske därför vi mår som vi mår, studier gjorda på råttor ger människor medikament för att lindra det som råttor mår pyton av? Livet är både grått och rått många gånger. Hur råttlivet är i realiteten får vi sällan veta. Men att dom verkar föröka sig i takt med vår ökade kompostering i städerna är solklart. Råttantalet i London är idag högre än människoantalet. Enligt The Times blev det 39 procent flera råttor 2005.  Det verkar helt klart som aktrisen Renee Zellweger har hittat lösningen med sitt nyårslöfte. ”Jag ska ta bättre hand om mitt liv…och fokusera på min katt.”

 

Eftersom den mest framstående forskningen, även när den inte ger Nobelpris, kommer från USA så har vi snart nya rön angående huskurer. Enligt en amerikansk studie vid State University i New York räcker det med att ha sex två gånger i veckan för att minska risken för förkylning och depressioner. Forskningen visar att halten av ämnet immunoglobulin A ökar när en person har sex – och immunoglobulin A bekämpar bland annat förkylningar. Sexologen Malena Ivarsson håller med om att sex kan bidra till att hålla krämporna borta.”Sex sätter igång en hormoncocktail i kroppen som stärker immunförsvaret, förbättrar sömnen och får oss att må bra helt enkelt”, säger hon. Men enligt Malena Ivarsson skulle svenskarna må bra av lite mer kärlek i vintermörkret. ”Vintern är så lång och tråkig, och då är det bra att ha mycket sex – särskilt för dem som är deprimerade.”  Finns det något alternativ för singlar? På detta svarar Malena. ”Att få massage är jättebra, eftersom beröringen framkallar må-bra-hormoner som oxytocin. Och onani håller systemet igång.” Det förefaller som om vår tids utskrivning av recept är en aning överdrivet om människor kan nyttja den egna läkningskraften bättre. Förmodligen är detta ett av vår tids stora problem. Läkekonsten har blivit alldeles för mycket av kemisk industri. Farmaka och läkemedelsindustrin har en stor påverkan på behandling och råd. Ibland blir till och med effekten helt annorlunda än man tänkt sig. Ett aktuellt exempel är en studie med ett piller som skulle lindra depressioner hos de kvinnliga försökspersonerna men gav ingen märkbar effekt på detta tillstånd. Men pillerbruket gav en markant ökad sexlust. Detta har föranlett nya försök med avsikt att utreda substansen flibanserins effekter på lust i stället för olust. Kemin kan vara naturprodukt i läkningen istället som det konstgjorda i pilllerform. Mera pillande och beröring är en betydligt billigare lösning. Sedan är frågan hur människor skall hitta tillbaka till detta enkla primitiva i livsföringen. Det kanske är som historien om gubben som bodde för sig själv, helt ensligt. Han fick frågan om vilket han föredrar – samlag eller onani? Efter en lång betänketid konstaterade han att ”det är nog bättre med samlag, då får man ju träffa folk.”  Höga visan 2:7 har en fingervisning om när och hur denna gren skulle kunna utvecklas hos nutidsmänniskan. ”Stör inte kärleken, väck den inte, förrän den själv vill.” Det är kanske problemen hopar sig. Nutidsmänniskan har av teknisk färdighet glömt bort sina primitiva känslor. Väckning? ”Man kan lära sig allt, utom sig själv.” Citatet av Stendhal säger allt!

 

Aalto betyder bölja, våg och ansågs vara det vackraste ordet i en tidskriftsomröstning i Finland. Det ansågs vara både poetiskt och modernt. Ordet har en långsam, rytmisk rörelse - aa – och lt fungerar som en vågtopp: aalto är ett snyggt ord som känns och ser ut som det betyder. Nuttu är ett annat ord som hamnade på topplistan. Det betyder kofta. Nu är det upp till bevis och hitta svenskans vackraste ord. Eftersom Sverige är bäst i allt så lär det inte vara särskilt svårt att finna ordet. Jag hoppas på något gammalt gott ord. Eller nygammalt går också för sig, alltför nya ord typ, tjejkött (kött som flickor gärna äter, kyckling mm) eller sverka, efter upphovsmannen Plusvarianten Sverker Olofsson. Det sistnämnda betyder givetvis hur man reklamerar en vara på ett elegant sätt. Nja - dessa ord får nog stå på tillväxt länge innan de är med i ordfronten på allvar.

 

Uppförsbacken är till för att besegras.” Detta citat av Peter Wallenberg är en lämplig övergång till ord för kamp och fight. Hakkaa pälle är en klassisk hejaremsa som hörs i samband med ishockeymatcher mellan Sverige och Finland. Det betyder typ ”hugg in”. Ordet kommer från deras skräckinjagande stridsrop. Det kommer från den tiden då de finska ryttarna, hakkapeliter, var fruktade kämpar för sitt mod och sitt dödsförakt i Gustav II Adolfs armé i Trettioåriga kriget. Människans rättigheter är inte självklara överallt på jorden och även i länder som säger sig hylla friheten behöver den ständigt erövras på nytt. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är från 1948. ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.” Tolkningen av detta är som sagt var olika. ”Jag tyckte att diskussionerna i klassen handlade så mycket om vad som var rättvist och för lite om vad som var rätt och fel.” MUF:s ordförande Niklas Wykman berättar i Frihet hur han blev moderat i mellanstadiet. ”Antipatin analyserar bättre, men det är bara sympatin som förstår.” Andre Siegfried har med dessa ord en pusselbit som kan vara spännande för flera än muffare att eftersöka.

 

”Jag förstod inte alls gurglet som uppstod när SVT bröt sin tradition förra året och lade ner sändningarna från Garmisch-Partenkirchen. Jag tyckte det var toppen. Backhoppning är - i hård konkurrens med dressyr - det absolut osexigaste man kan tänka sig i sportväg. Tråkigt, enformigt, läskigt. Ett kringresande cirkussällskap av små undernärda pojkar i för stora trikåer - som får högre poäng ju djupare de niger för domaren.” Malin Roos heter Expressens stjärna på sporten som förefaller ha en obegränsad förmåga att ha åsikter utan insikter. Att flickan är sportjournalistikens svar på Linda Skugge och Linda Rosing torde inte råda någon som helst tvekan om. Det är inte så konstigt att tidningen kommer att jobba i en omöjlig uppförsbacke med den här programmeringen av hjärna hos reportrar. Innehållet i flickebarnets resonemang är också en pinsamt enkel förklaring till varför sportjournalisterna står lägst i rang i alla tidningar, och de svenska i synnerhet. Kunskapsluckor kan alltid accepteras men att vara totalt befriad från insikt är en unik egenskap. Storm P var en skribent som jag anser är överkurs för de unga kvällstidningsskribenterna och det här är några alltid aktuella ord från hans penna. ”Det är svårt att spå – i synnerhet om framtiden.” Ett är dock säkert att det kommer komma en dag då känns väldigt ointressant och totalt asexuellt med golf, slalomportfällning i rustning, lösa missriktade skott av verbalt fullständigt uttryckslösa bollbegåvningar som skall förtydliga sina insatser på konstgräs. Passionen till sport kommer dock alltid att finnas men föremålen för denna dyrkan kommer att växla. Varje idrottsgren sitter på den gren som de samtidigt sågar av för att kunna komma längre. Arthur Schopenhauer får sammanfatta okunnigheten med detta citat. ”Lär sig något gör man bara då och då, men glömmer gör man hela dagen.”

 

P.P