….är titeln på en stridsskrift av författaren Ivar Lo-Johansson som gavs ut 1931. Det intressanta är att han lyfter fram samma slags problem med idrotten, som dagens kritiker brukar lyfta fram. Exempelvis idrottens militaristiska drag, kommersialismen, manlighetskulten och läkemedelsföretagens inflytande. "Det är inne att tänka själv." Säger Örjan Andersson, vars företag tillverkar de upphaussade jeansen Cheap Monday. Vad passar bättre den här första måndagen på detta nya år än att sammanfatta föregående års händelser med egna och andras tankar.

 

Ivar Lo-Johanssons tankar är egentligen lågt skrivna mot den verklighet som vi har upplevt i år (2005) i idrottens finrum och bakvatten. Läkemedelsbolagen är mäktigare än någonsin och månglar ut sina preparat till en del av våra eminenta Formel 1 människor i olika grenar. Doping har blivit ett gissel. Prestationstörstande idrottare är gisslan. Om det sedan rör sig om etisk doping såsom boende i höghöjdshus eller anabol doping där käkbenen vidgas en munsvidd på kvinnliga fenomen under ett års tid. Det är en smaksak. Det är med dopandet såsom Vicepresident Dick Cheney försvarar behandlingen av fångarna på Guantánomobasen. "De lever i tropikerna. De får mat. De har allt de någonsin skulle kunna önska sig."

 

Kommersialismen har blivit en svulst som inte kan växa så mycket mera. Blogga, pärlifiera, spim, nätfiske, tvilling-shoppare är nya ord som kommit detta år. Journalistiken om och kring idrotten har vuxit och är större än idrotten. Idag intervjuar kvällstidningsreportrar varandra dagligen i sin tidning och utmanar varandra i dueller i tyckande. Journalistiken har blivit en dokusåpa. Något som även vi som fortfarande är beroende av vår tjock-tv med basutbud får till livs dagligen. "Jag är vetenskapens senaste landvinning." Säger R M McMurphy i en rapp replik i filmen Gökboet. Citatet kan lika gärna komma från någon av våra kvällstidningsredaktioner eller kabeltevekanalers medarbetare. Nu har ju även standardkanalen fått nya röster som kan "lägga bollen i hålet". Det rullar på i hög hastighet med denna mediagalopp. Rullande stenar samlar ingen mossa. Förebilder är stigfinnare som Mats Olsson i Expressen och Lasse Anrell i Aftonbladet. Gossarna på lokaltidningarna drömmer om ett liv i händelsernas centrum och en skribent i Helsingsborgs Dagblad ville förmedla spelaren Andreas Jacobssons trygga utstrålning på fotbollsplanen med ett passande citat från en engelsk kollega. "Man bara måste lita på Andreas Jakobsson. Han är den typen av kille man ringer när man vaknar på ett hotellrum med en död hora."  Det förefaller som det finns en röst i natten för Tre Kronors atleter och journalisterna som anser att det inte var något fel att ha gruppsex med en överförfriskad flicka på spelarhotellet. George Best har lämnat det jordiska detta år. Ett citat från hans storhetstid är passande i sammanhanget. Kanske ger det en annan dimension än den puckade världen. "Dom säger att jag låg med sju Miss Worlds. Det gjorde jag inte - det var bara fyra. Jag dök aldrig upp hos de övriga tre." Det tråkigaste med media idag är kanske inte alla hjärnsläpp som hävdar sig med yttrandefriheten som språngbräda. Nej, det är alla matcher, tävlingar, teveprogram och filmer recenseras redan innan de visats och får plus och minus i en experttyckares smak. Det känns som en variant av årets sport, poker. Det är alltid givet, att det slutar olika hur olika spelare kan hantera sina kort.

 

Att manlighetskulten lever vidare med samma höga potens är märkligt eftersom det är kvinnorna som tar alla svenska medaljer idag! Även lokalt i Västerås med omnejd så är det damidrotten som är högst rankad i nationella serier och finns med i landslagssammanhang, undantaget är några manliga paddlare och boxare. Nivån har satts av UEFA:s mäktige president Lennart Johansson som tyckte till om vad damfotbollen kan göra mer för att marknadsföra sin sport. "Det skulle sälja om man får se en tjej spela på planen, svettig i det regniga vädret och när hon kommer ut från omklädningsrummet så ser hon alldeles underbar ut." Om man skall vara fin så får man lida pin. Enligt en studie så har var sjätte elitfotbollsspelare i damallsvenskan 2004 (17 procent) drabbats av en främre korsbandsskada. Dessutom har var fjärde av dessa spelare drabbats i båda knälederna. Medelåldern för skadan var 21 år. "Puppene mine er ikke utvokst." Sa den norska artisten Tone D. Aaberge som en kommentar till en tidning varför hon inte viker ut sig i avisen. Det är kanske lämpligt argument för tjejerna inom sporten också. "Defekten att vara kvinna är den allra största defekten." Skriver drottning Kristina i sina memoarer.

 

Skönhetsidealen har inte bara nått UEFA. Även människans bästa vänner, djuren får numera stå ut med flärden. Bara sedan januari 2005 har 465 nya produkter lanserats, meddelar marknadsanalytikerna Mintel. Det är nagellack i tolv färger, för att ge husdjuret den extraspeciella partylooken och en riktig färgexplosion som matchar ägarens kläder. Fungerar tydligen för både hund och katt. Pälsfärgning som håller i tre dagar. Finns som guld, orange, koppar och blå. Solskyddskrämer, preparat som motverkar stress och viktminskningsmedel utan kolhydrater á la Atkins. Och den omistliga No Love Spray- Ge din tik en lätt dusch och hennes sexuella doft kommer att neutraliseras -. Att kvinnor kan, det vet vi. Men att kvinnor vill vara drivkuckun i denna pseudovärld är förvånade. Men framgång föder framgång. Bloggsidans fixstjärna är Linda Skugge, hennes blogg är den mest lästa i Sverige. Här är ett exempel om nivån i textinnehållet. "Pratade just med en kompis i telefon och jag dissade en skribent som jag tycker skriver så menlöst och min kompis sa bara, "men nn är så ung" varpå jag skrek: "Men när jag var ung skrev jag kuken står i hundra år!" Sen upptäckte jag att mina barn stod framför mig och stirrade på mig! Hahaha. Otroligt kul. Jag måste skaffa mig ett mer städat språk, det här håller inte."

 

Och de militaristiska dragen från 1930-talet? De finns nog fortfarande kvar inom idrotten. Det är en hierarkisk form av demokrati. Om man en gång hamnar som slev i grytan så är det mycket lättare att vara kvar där än att komma fram som underdog. Detta gäller både inom laget och i organisationen. Det finns människor som är kolossalt överskattade – och förtjänar det. En vanlig bild är att tränare vars bäst före datum passerats för länge sedan prisar andra likasinnade. Det finns många, många exempel på detta. Att toppen inom idrotten är mycket smalare än för tjugo år sedan kan vi enkelt konstatera med att jämföra resultatlistan från olika tävlingar. I alla stora motionslopp som Lidingöloppet, Stockholm Marathon och även utomlands som New York Marathon har resultatnivån förändrats påtagligt. År 1983 sprang hela 10 000 svenskar under fyra timmar i Stockholm Marathon, i år drygt 2000 st. Deltagarantalet är detsamma. En förklaring är att idag springer man och tränar för att må bra. På 1980-talet sprang man för att bli bra, eller rättare för att bli bättre. Lagom är numera ett träningsbegrepp både för inställning och prestation. Detsamma gäller alla idrotter och sporter.

Måttlighet ger inga toppar. Som man tränar så tävlar man också. Lagidrottarna tränar inte ett dugg bättre idag jämfört med tjugo år sedan. Min uppfattning är att det är alldeles för få av tränarna själva som har tränat så hårt som behövs. Ett bra exempel är Staffan Olssons intåg i Hammarby. Han vet vad som krävs och har själv gjort denna hårda resa. Många tränare nöjer sig med att vara jovialiska eller karismatiska. Sportjournalisternas egen bimbo, Malin Roos, ger mig svinto i huvudet. Hon är extremt okunnig och förstår inte ett dugg av den träningsmängd som skidskyttelandslaget utför. Flickebarnet tror i sin enfald att det är en obetydlig konkurrens i skidskyttegrenen. Denna Roos har inte vidsynthet att titta på folksjukdomen golf, som jag personligen klassat som diabetes typ 3, den absolut lägsta graden av fysisk aktivitet. Där räcker det med att någon av de tvåsitssoffbreda damerna rör sig litet hastigare för att höja träningsnivån till en topp.

Förra landslagsstjärnan i handboll Katarina Chrifi (tidigare Arfwidsson) är betydligt mera nyanserad och säger i en intervju i Svenska Dagbladet. "Många spelare är lata och för dåligt tränade. Det är för lätt att vara elitseriespelare i handboll idag." Hon får medhåll av Irstas Jessica Enström. "Är det elitidrott det handlar om så krävs det att man tränar mycket, men tunna trupper och tolv lag gör att många spelare kan åka på en räkmacka och vara med ändå. De kallar sig elitspelare utan att egentligen vara det." 

 

"Däremot så är vi alla i Sverige privilegierade. Vi har tak över huvudet." Så sade vår blivande drottning, Victoria Bernadotte, när hon var på besök i Sri Lankas huvudstad Colombos fattigkvarter. Vår tid är dock en ansträngande tid för många hårt engagerade människor. "Jag skulle vilja ta ett bad någon dag och kanske kissa." Säger Sharon Stone som är så stressad att hon inte hinner rena sig. Stressen och det höga tempot skördar offer.

IFK Göteborgs sportchef Mats Persson blev genast sjukskriven när vissa ekonomiska olägenheter uppmärksammades. Men vad begär egentligen vi av idrottsledare om vi betänker detta citat från Lars Ramqvist, nyligen åtalad före detta Skandiachef, i polisförhör. ”Jag vill inte framhålla mig som någon expert på ekonomi och bokföring.” Även Expressens ankare Mats Olsson blev sjukskriven för utbrändhet i tre månader omedelbart efter att som skjutjärnsreportern skjutit sig själv i foten med att skriva en artikel om Carolina Kluft som gjorde att hon och flera friidrottare sa upp bekantskapen med tidningen. Det finns visst vårdcentraler i Sverige som har satt upp en skylt till alla sina besökare -Vi sjukskriver inte någon!- Detta är ett exempel på att hierarkin består. Ett annat exempel är lönenivån. Det är inte rimligt med den uppgradering som det blivit av spelarlönerna inom hockey och fotboll. Men även här finns det stora skillnader i ett lag eller en trupp. Det är såsom lönerna inom vården. Läkares lön har stigit med 14000 kronor på tio år medan undersköterskors bara stigit med 4000 kronor.

 

Året som hastigt lämnat oss har varit ett naturkatastrofernas år. Dessa oväntade händelser kommer säkert att fortsätta, högre makter bestämmer över vind och våg! Vi har med gemensamma krafter och bidrag lyckats förstöra jorden immunförsvar. Den ekologiska balansen är rubbad. Det är precis som när ett lag spelar i otakt. Allting haltar, organisation, lagspel och individuella prestationer. Här ligger Västerås i topp i landet. Vi har flera föreningar i skilda sporter som kan uppvisa detta panorama. Att studera insatserna ger mig en tanke till Mammoth Hot Springs i USA som är en stor mineralrik och varm källa, som under årens lopp har skapat ett antal särpräglade formationer, och en av de mest fantastiska kan lätt leda tankarna till den norske målaren Edvard Munchs "Skriet". Konstverket är dock bräckligt och kan erodera snabbt. Så har vi haft det med den lokala sporten senaste tiden. Annat är det på riksnivå. Absolut topp är Carolina Kluft, både som idrottare och människa. Sedan kommer Zlatan som artist och konstnär. Kungen är dock Tony Rickardsson. Ge honom Jerringpriset. Annars är det sprintprestationer som dominerar den svenska idrotten. Ingen som utför någonting som tar över två minuter i prestationstid finns med i topp internationellt. Förutom de numera högintressanta uthållighetsaktiviteterna curling, biljard, poker och golf. Skidskyttarna och orienterarna glömde jag i hastigheten, men det är ju två grupper som tränar på det sätt såsom man gjorde innan bloggandets ädla konst var uppfunnen.

 

Jag skulle vilja betrakta ett årskifte som ett citat av Ernst i sommartorpet. "Det här fönstret ger skön kontakt mellan ute och inne. Det är som om ute och inne vill varandra någonting."

2006 blir ett fantastiskt idrottsår. Vinter OS i Turin! Utebandy VM i Stockholm. Handbollskvalmatcher. Friidrotts EM i Göteborg. Fotbolls VM i Tyskland. Och alla SM-finaler med själva russinet i kakan när FBK än en gång vinner pucktiteln. Lokalt i Västerås kommer det att införas trängselavgift på flera av idrottsarenorna. Eftersom människor är flockdjur så kommer denna geniala effekt locka tillbaka åskådarna som nyfiket söker sig till dessa idrottstempel där lokala lag presterar insatser som överglänser FCZ och andra nördgäng. Nördarna som lockat större publik än Champions Legue har gett de våra nya hopp. Kan de som inte kan någonting prestera så mycket med glädje och vilja så kan vi som så mycket också visa vilja och göra det bästa av det mesta!

 

Sporten är viktig och kan ibland vara den viktigaste angelägenheten i vår tillvaro. 1914 var fotbollen viktigare än kriget. På juldagen tog soldaterna i första världskriget en paus från kriget och spelade fotboll. Detta citat är författat av en anonym menig ur Londons 3:e skytteregemente. "Det var en de våra, en skotte, som hade med sig bollen. Det var en riktig fotboll, Gud vet var han fått den ifrån. Jag hörde om matcher som spelats med konservburk, och en gång använde man tydligen ett stycke halm invirat i snören. Tyskarna såg inte lika farliga ut på nära håll. Vi bjöd dem på puddingar vi fått skickade hemifrån, och de kom med kex och tobak. Jag sa till en av dem att vi gillade julgranarna. Sen spelade vi en match. Mellan skyttegravarna. Jag kan fortfarande inte tro det. Vi som igår sköt på varandra spelade nu fotboll på samma jord där våra kamraters döda kroppar legat. Det blev riktigt jämnt. Några av deras spelare var duktiga, en sachsare sade att han spelat i ett lag som besegrat Celtic."

 

Låt idrotten förbli ett rent spel, en lek, större än krig och en balsam vid naturkatastrofer. Utan tvivel så tror jag på idrotten som en bro över mörka vatten. Plats för mångfald och olika kulturer enligt temat som det finska ordspråket. ”Alla skor göres inte över samma läst.”

 

P.P