…….en väg till oss. Så lyder informationen på den exklusiva chokladförpackningen. Chokladhjulet heter på vissa nöjesfält lyckohjul, det förefaller finnas ett klart samband mellan lycka och denna sötsak. Choklad har som så många andra livsnödvändiga och framför allt onyttiga ting sin högkonjunktur i denna tid. Allt, både stort och litet säljs och köps i den köphysteri som har fått namnet jul. ”Det fattas oss aldrig pengar när det gäller våra, nycker, vi gnäller bara över priset på det som är nyttigt och nödvändigt.” Dessa ord är urgamla och har en gång myntats av Honoré de Balzac. Hjulen skall snurra, och julen snurrar alla hjul i tillvaron. Choklad stimulerar hjärnan genom att den får lite socker i botten och kanske även sockervadd till topplocket där vindlingarna finns och styr det fria valet. Precis såsom choklad finns i ljusa och mörka kulörer så det även med ljuset. Allt ljus är inte ljust, det är alltid som mörkast innan det ljusnar. Framtiden förutspås ofta att bli ljus eller mörk. Ljuset har då ofta kopplats till något som är bättre än mörkret. Allt har sitt pris, även den ljusnande framtiden. ”För att locka företag som ditt har vi jämnat berg med marken, kalhuggit djungel, fyllt igen träsk, lett om floder. Flyttat städer – allt för att det ska bli lättare för dig och ditt företag att göra affärer här.” Filippinska staten annonserar i näringslivsbibeln Fortune.

 

Trimma din hjärna! Agera mot att köpa julen som ett stödköp för ett köpandets slit- och slängkultur. Klappa inte ihop bara för att du inte köper klappar i överflöd. En buffelhjord rör sig inte fortare än den långsammaste buffeln. När hjorden jagas är det de långsammaste och svagaste djuren som dödas först. Detta naturliga urval är bra för hjorden, eftersom hjorden som helhet blir snabbare och friskare genom den kontinuerliga gallringen av de svagaste medlemmarna. Ungefär på samma sätt kan den mänskliga hjärnan inte jobba snabbare än sina långsammaste hjärnceller. Som alla vet, tar överdriven alkoholkonsumtion kål på hjärnceller men naturligtvis är det de långsammaste och svagaste hjärncellerna som går åt först. Genom att regelbundet konsumera vin kan man alltså rensa bort de svaga och långsamma hjärncellerna och därigenom göra hjärnan till en snabbare och effektivare maskin. Det är således därför man alltid känner sig smartare efter ett par glas vin. Glögg räknas som vin enligt våra systemmått. Låt glasögonen imma igen av den varma glöggen och ge de svaga hjärncellerna ett hett stålbad direkt från skopan. Ovett blandas med vett och detta kan helt klart bli ett led i nytänkande banor.

 

”Det är lättare att bedöma en människas förstånd med hjälp av hennes frågor än med hjälp av hennes svar.” Hertigen av Lewis citat är en passande ingress till veckans avdelning – vad var det dom sa egentligen -! ”Vem skulle dra ut en dålig tand halvvägs?” Detta citat är från styrelseordförande Rune Andersson med anledning att regeringen bara föreslår att halvera förmögenhetsskatten. ”Först när denna skatt är helt borta kan marknaden börja planera.” Skriver Rune vidare i en debattartikel i Dagens Industri. Den blåa grundfärgen som är den naturliga partifärgen börjar att sippra fram allt tydligare nu när fernissan från valrörelsen snart är puts väck. En del är helt tydliga redan idag med detta, precis som Rune Andersson. Jimmy Andersson är en annan. I tidningen - Vad tål världen - säger han. ”Jag är inte så intresserad av miljö, jag är ultramoderat.” Björn Rosengren slutar aldrig att förvåna, men samtidigt bjuder han generöst på sina tankar. I - Veckans Affärer - säger han ”Fredrik Reinfeldt är en kryptososse. Jag har gjort några sådana där valtest och hamnat långt till höger om Fredrik Reinfeldt.” En som märker av sitt engagemang förefaller vara artisten Wille Crafoord som uppträdde som en stolt moderat trubadur i valkampanjen. Nu skriver han i en gästkrönika i tidningen – Civilekonomen -. ”Min kalender är tom som en stupränna i Kalahari-öknen.”  Dessa citat kan recenseras med några ord av William Cooper. ”Kunskapen är stolt över att den vet så mycket. Visdomen är ödmjuk över att den inte vet mer.”

 

En som däremot är intresserad av miljö och människor är George Soros, en miljardär med en mission, är en emigrant som lyckats väl på aktie- och valutamarknaden. Han har idag skänkt mer än 5 miljarder till välgörenhet. Han kom snabbt in på aktieplaceringar och senare valutaaffärer. Affärsidén byggde på egna erfarenheter från slutna ekonomiska system. Utgångspunkten är att det alltid råder en konflikt mellan verkligheten och ”den officiella sanningen” – politikens propaganda, näringslivets pr eller aktieanalytikernas felbedömningar. När tillräckligt många människor börjar tro på den officiella sanningen uppstår bubblor. Ibland tar de formen av politisk masspsykos, som tron på kommunismen, ibland som ekonomisk masspsykos, typ IT-bubblan. De senaste åren har Soros intensivt motarbetat president George W Bush som han anser utgöra ett hot mot världsfreden.

 

Alla är inte riktigt lika givmilda som Soros och Bill Gates som tävlar om att ge mest i välgörenhet. Enligt tidningen The Economists är Ingvar Kamprad den företagsledare i världen som ger minst pengar till välgörande ändamål i förhållande till sin förmögenhet. Han har ökat sin privata förmögenhet med 81 miljarder kronor på bara ett år, från 380 till ofantliga 461 miljarder. Men trots allt så är IKEA det som svenskar känner störst förtroende för. Medieakademin i Göteborg har visat detta i sin årliga undersökning för den så kallade Förtroendebarometern. 80 procent av svenska folket har förtroende för IKEA. Inte nog med att företagets produkter finns i var mans hem och arbetsplats. Numera är även IKEA den plats där finner de bästa svenska köttbullarna, Ahlgrens bilar och andra hemkära produkter när vi befinner oss utomlands. Ingvar har skapat folkhemmet och fortsätter nu att möblera världen. Och givetvis har detta gett en stor utdelning. Men att han behåller sitt fotfäste och enkelhet visade Ingvar Kamprad tydligt på inspektionen i det nyöppnade IKEA-varuhuset i Haparanda. ”Fy på er flickor. Ni har glömt att visa på påslakanen.” Sa Ingvar, vilket tydligt visar att denne man med sin enkelhet som koncept fortfarande har visionen kvar att pengarna skall förvaras i madrassen. Eller som Oscar Wilde sagt. ”Ingenting är så farligt som att vara alltför modern. Man riskerar att helt plötsligt bli gammalmodig.”

 

En som kommer att bli modernare för varje sekel som går är författaren Tomas Tranströmer. Denna dikt kan passa bra in på både årstid och tidsperiod för närvarande.

 

”Vaken i mörkret hör man

 sjärnbilderna stampa i

 sina spiltor högt över trädet.”

 

P.P