…….det handlar givetvis om handboll, och vänsterhänthet i synnerhet. Moberger är en sådan knallkorksmällare som kan vika in i banan och med en elegans lägga bollen som en bananskruv runt fot eller öra på burväktaren. Nätrasslet som åstadkoms vid en sådan inbrytning är helt överlägset allt som kan upplevas på internet. Denna balsam är givetvis mest ett plåster för alla missar som åstadkoms mellan träffarna. Det är farten som ställer till det i bollhanteringen, precis såsom i trafiken. Våra aktörer är helt enkelt inte fullkomliga kompetenta att behärska den intensitet som man skruvar upp ibland. Pojkarna och framförallt flickorna försöker att köra en traktor i Formel 1 tempo. Det är givetvis dömt att misslyckas. Men det är bättre att såsom i von Heidenstams dikt ”bättre lyss till den sträng som än att aldrig spänna en båge.” Jag och många andra som förstår sig mycket bättre på bollsporter vet att en ungdom sällan är färdig att vara på toppen av sin karriär. Det är med handbollsspelare och även andra bollare, såsom planeten Tellus egen Lill-Babs, alltså Paris Hilton berättar för Seventeen att hon inte nått sin sexuella topp ännu. ”Jag tror att man gillar sex mer när man är, typ i 30-årsåldern.” Tyvärr är det många som slutar att leka med bollarna innan de når sin idrottskarriärs höjdpunkt. Det är synd att förlora dessa talanger till Bakis & skakis, Friskis & Svettis och ännu enklare varianter fysisk aktivitet såsom golf och poker. Men låt oss glädjas med de som trots allt blir kvar på banan, trots klister och andra brister.

 

De finns de som tycker att jag är det sämsta som kommit fram sedan färdigskuret bröd.” Citatet är från Framtidsfabrikens grundare Jonas Birgersson. Det passar även ofta in på idrottsprestationer. Spelare, ledare och domare, alla involverade gör någon gång under matchen sådana antiprestationer. Brödsmulor blir det i bästa fall av denna degighet i inställning, utförande och missflyt. Bröd och skådespel har alltid varit regimens allmosor till befolkningen. Nu kanske det kan bli andra bullar eftersom en ny italiensk undersökning visar att bröd i alltför stora mängder orsakar njurcancer. Risken för en särskild form av njurcancer ökar med 94 procent om man äter bröd. Även pasta, ris, mjöl och yoghurt är farligt. Men kyckling och grönsaker reducerar risken för samma slags cancer. Även här kan jag direkt tolka in ett sportresonemang. Ett ”dåligt” lag kallas oftast för brödgäng. Det spel som presteras brukar benämnas ”risigt” och om laget fifflar på något sätt heter det ”att inte ha rent mjöl i påsen.” En fegisskalle som inte tar onödiga risker utan spelar sitt spel utan att inledas till frestelser av övermod bruka få heta ”kyckling” och en som agerar utan någon som helst geist kallas ”grönsak.” Det är helt klart en matnyttig överföring av brödets hälsorisk till sportsliga nederlag.

 

Skada, sjukdom och ett tjog andra orsaker är en del av bortförklaringar eller förklarande av sportsliga tillkortakommanden. Det är framförallt chefen, alltså tränaren som brukar räkna upp dessa argument både före och efter matchen som viktiga komponenter för slutresultatet. Även här kommer jämförelsen mellan traktor och Formel 1 bil på sin plats. Sir Alex Ferguson har efter att lyckats föra Aberdeen till seger i Skottland och bryta de klassiska lagen, Glasgow och Celtics långvariga segerrad, varit boss för Manchester United under 20 års tid. Det är fantastiskt att kunna behålla en sådan position till en näst intill en guldklocka. En enastående rad av framgångar har han fått uppleva och till många av titlarna har Ferguson själv varit bidragande. Ferguson är ett välkänt firmanamn på traktor. I motsats till eleganta och välutbildade tränare så har Ferguson med sin bakgrund som industriarbetare i Skottland tagit med sin bakgrund av stabilitet, precis såsom sin namne – traktorn. Man kunde enligt uppgifter redan tidigt upptäcka tydligt den fokusering och vilja han hade, förväntningarna att alla skulle vilja lika mycket som han. Dessutom de justa värderingarna, kamratskapet och förmågan att hålla samman en grupp. Där finns detaljer att tänka på när vår enade journalistkår hyllar några fjolårskalvar som lyckats väl med sina brödgäng i en medioker allsvensk fotbollsserie. Grabbarna har trots akademiska studier fortfarande bara lärt sig gräsets färg som en jämförelse med branschens furstar såsom Ferguson och Svennis. I handbollens krets går tankarna närmast till Staffan Olsson som lyckats väl med att överföra sin vilja och spelidé till ett hårt tränande lag som Hammarby. Flertalet av spelarna är absolut inte ett dugg bättre än många spelare i divisionen under, men tillsammans får han dessa att prestera både små och stora under medan andra lagen underpresterar.

 

När det gäller arbetsförmåga eller kapacitet så kan vi kanske använda oss av gamle s-ministern Björn Rosengren som måttstock. Under ett tal för finansfolk berättade han att var sjunde statlig utgiftskrona gått till att täcka försäkringskassans kostnader för arbetsförmåga. ”Kan man gå upp på morgonen och koka kaffe har man också arbetsförmåga, sedan kanske det bara är 20-25 procent.” Det är en intressant slutsats som Rosengren drar av kaffekokandeförmågan , det passar väl in i vår nuvarande regerings ambition att alla skall förklaras arbetsföra. Två strån i kors är ett gammalt mått som kanske kan komma till bruk igen. ”Unge man, säger von Borring, du har problem. Ditt handslag är dött. Ögonen är vattniga. Du behöver hjälp. Jag vet inte vad behöver, säger Doppler. Men hjälp låter som en början.” Citatet är hämtat från Erlend Loes senaste bok som heter Volvo Lastvagnar. Precis som namnet antyder är det en svensk vinkling i boken. Idag är det många som behöver hjälp inom sporten. Tränare, klubbchefer, styrelse, spelare, publik, domare och vaktmästare, i stort alla inom idrottsrörelsen behöver hjälp. Det finns idag så stort antal ”hjälpare” i form av konsulter, experter, utbildningsprogram och aktuell litteratur så det är fullständigt omöjligt att sorla i denna inflation. Då är det bra om man har en egen uppfattning och ett sunt förnuft som kan fungera som avvägning till detta utbud. Nya James Bond, alias Daniel Craig i filmen Casino Royale har sin uppfattning klar. ”Hur föredrar Mr Bond sin dry martini, skakad eller rörd? – Ser jag ut som en som bryr sig om sådant?” Denna vassa replik vill jag skicka med till alla aktörer som utsätts för ett yttre tryck av rådgivare. Lita på din egen känsla och gör det enkelt, rätt och med största möjliga glädje. Skratta och le åt både dig själv och andra.

 

”Den som har fantasi men inte kunskap har vingar men inga fötter.” Joseph Jouberts citat skulle vilja tillägna affären med att Hedman har blivit en bättre fotbollsmålvakt som expert i TV4 jämfört tidigare träningsmetoder. Här finns det hopp för målvakter som lagt handskarna på hyllan. Om jag inte minns helt fel så är det som gjort Hedman mest berömd i hans karriär – handskarna på silikonhyllan i hemmiljö.  Utan att tveka säger José Mourinho att han vill ha Hedman i sitt lag. ”- Tittar man på de som finns tillgängliga går det inte att hitta en bättre målvakt.  - Sannolikt, sannolikt kommer vi besluta oss för att ge honom ett kontrakt till slutet av säsongen. Men min klubb måste prata med honom och hans folk först.”  När det gäller Magnus Hedmans nuvarande status som målvakt ger Mourinho blandad kritik ”Svensken har kvar känslan, men är inte fysiskt redo att gå in och ta en plats i Chelsea”, menar portugisen. ” - Han har varit borta från fotbollen under ganska lång tid och är inte redo gå direkt in och konkurrera med Cudicini och Hilário. Men jag är nöjd med hans attityd, teknik och entusiasm inför att komma tillbaka till fotbollen.

 

För framför allt flickorna som kanske grubblar mest när det inte alltid lyckas med att kasta boll eller vinna boll, men givetvis för alla andra också som i motgångens stund söker förklaringar, så avslutar jag med ett citat och gott råd från en med stora motgångar, den 72-åriga konstindustrimångsysslerskan Marja Suna. ”Jag har inte behövt en psykiater; jag har fungerat som min egen psykiater genom att säga till mig själv: gör!”

 

P.P