En av årets stora höjdpunkter för mig är när detta alternativa pris Nobelpris delas ut.

Ig Nobelpriset har delats ut vid Harvard University i USA varje år sedan 1991. Namnet är en ordlek och kommer av engelskans ignoble, som betyder oädel, och namnet Nobel efter Alfred Nobel. Ig Nobelpriset delas ut årligen av satirmagasinet Improbable Research för att hylla forskning som ”först får dig att skratta, sen att tänka till”. Och det stämmer nog enligt de flesta av oss.
Natten till fredagen 15e september svensk tid delades årets Ig Nobelpris ut för 33:e gången. Tio olika kategorier prisades. Prissumman ligger på 10 000 miljarder dollar av den värdelösa och extremt inflationsdrabbade Zimbabwedollarn.

Litteraturpriset
Har du någonsin tänkt på den konstiga känslan som uppstår när du upprepar ett ord för dig själv många gånger efter varandra? Det har forskarna som vann ett av årets Ig Nobelpris gjort.

Därför slickar forskare på stenar
Varför många geologer väljer att slicka på stenarna när de ska undersöka dem förklaras av Jan Zalasiewicz som får priset i kemi och geologi. Han beskriver att det är en gammal tradition som bland annat kommer sig av att blöta stenar får en bättre lyster och då är lättare att se vilka mineraler som ingår. Det är lättare att identifiera vilken typ av sten det är. Inte på grund av smaken, utan på hur den ser ut när den är blöt.

Strömförande bestick
Priset i näringslära gick till två japanska forskare, Homei Miyashita och Hiromi Nakamura som forskat på om ätpinnar, bestick och sugrör som är strömförande kan ge oss godare måltider. I deras artikel undersöker de hur smaken av något du äter kan förändras genom elektriska impulser. Till exempel kan strömmen leda till att maten upplevs mer salt än vad den egentligen är. Enligt sina studier kan lite ström förhöja salta, bittra och sura smaker. Mat kan alltså smaka både sött och salt – utan att du faktiskt får i dig salt eller socker.

Detektivtoalett
Toaletten som snabbt analyserar avföring och urin i jakt på sjukdomar belönas också. Den kompetenta toaletten kan dessutom känna igen vem som gör sina behov genom personliga "anala avtryck". Bakom forskningen står Seung-min Park från Stanford University och tanken är att toaletten kan samla in allehanda hälsodata.

Räknade näshår
Medicinpriset gick till forskare som studerat lik för att undersöka om en individs näsborrar innehåller lika många hår - i snitt sitter 120 näshår i vänster näsborre och 122 stycken i den högra. Tanken är att kunna hjälpa personer med fläckvis håravfall.

Kommunikation
Priset inom kommunikation gavs till forskare som visat vad som händer i hjärnan hos personer som pratar baklänges.

Några av de övriga priserna går till forskning om att elever blir mer uttråkade om de uppfattar läraren som uttråkad och studier om ansjovisars sexliv. Som visat sig vara en viktig del i att hålla igång ekosystem i havet.

Det har förekommit att någon som får Ig Nobelpris även kan få det ”riktiga” Nobelpriset för någon annan forkningsinsats.

Årets ”riktiga” Nobelpristagare kommer att presenteras 2-9 oktober.