…………är romerska siffror och betyder 2022, alltstå nuvarande årtalet! Så enkelt är det med språk ibland. Om man kan det kan man säga. Pandemi är något som dominerar jordklotet för tillfället. Vi uppdateras ständigt om smittans spridning och får bekanta oss med nya ord på grekiska. Alla bokstäverna i det grekiska alfabetet, från alfa till omega kommer förmodligen att användas för att namnge de olika mutationer som uppstår. Då kan det vara på sin plats att lära oss detta alfabet.

Lär känna det grekiska alfabetet 

Versaler

Små bokstäver

Brevnamn

Α

a

alfa

Β

β

beta

Γ

γ

gamma

Δ

5

delta

Ε

ε

epsilon

Ζ

ζ

zeta

Η

η

eta

Θ

θ

theta

Ι

ι

iota

Κ

κ

kappa

Λ

λ

lamda

Μ

μ

mu

Ν

ν

nu

Ξ

ξ

xi

Ο

ο

omicron

Π

π

pi

Ρ

ρ

rho

Σ

σ, ς

sigma

Τ

τ

tau

Υ

υ

upsilon

Φ

φ

phi

Χ

χ

chi

Ψ

ψ

psi

Ω

ω

Omega

 

 

 

 

 

 

 

Före 500-talet fanns det två liknande grekiska alfabet, joniska och kalcidiska. Det kalcidiska alfabetet var möjligen föregångaren till det etruskiska alfabetet och senare det latinska alfabetet . Det är det latinska alfabetet som utgör grunden för de flesta europeiska alfabet. Under tiden antog Aten det joniska alfabetet; Som ett resultat används den fortfarande i det moderna Grekland.

Matematik och naturvetenskap använder grekiska bokstäver som PI (π) för att komplettera de numeriska symbolerna. Samma SIGMA i dess huvudform kan stå för "summa", medan bokstaven DELTA kan betyda "förändring"

Grekiska bokstäver används för att beteckna broderskap, sororiteter och filantropiska organisationer.

WHO ger virusvarianter nya namn

Alpha, Beta och Gamma. Nu har Världshälsoorganisationen WHO tagit fram en lista på nya namn för de olika varianterna av coronaviruset.

De vetenskapliga benämningarna på de olika varianterna av sars-cov-2 kommer fortfarande att gälla. Men eftersom dessa namn kan vara svåra att komma ihåg så benämns varianterna ofta utifrån var de först upptäcktes, till exempel den brittiska eller indiska varianten.

Enligt WHO kan detta vara stigmatiserande och diskriminerande. Därför har organisationen nu tagit fram namn som bygger på det grekiska alfabetet. I ett uttalande skriver WHO att man uppmuntrar myndigheter, media och omvärld att använda dessa benämningar framöver.

Den virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien får namnet Alpha. Varianten som upptäcktes i Sydafrika kallas Beta, medan den variant som upptäcktes i Brasilien får namnet Gamma. De två varianterna som först upptäcktes i Indien kallas Delta och Kappa.

Därför hoppade WHO över namnen nu och xi.

Den senaste covidvarianten har fått namnet omikron, efter den femtonde bokstaven i det grekiska alfabetet. Men namnvalet har väckt frågor – WHO hoppade därmed över namnen ”nu” och ”xi”, rapporterar flera media, bl a New York Times. Förklaringen till att ”nu” valdes bort är att uttalet liknar det engelska ordet för ny, ”new”, skriver New York Times.”Xi” användes inte för att det är ett vanligt efternamn i Kina, säger talesmannen från WHO. En av de mest kända personerna med det namnet är Kinas president Xi Jimping.

Komigång redan idag att lära dig både det grekiska och romerska alfabetet. Livet kan bara levas framåt men förstås bakåt.

PP