……… idag finns det forskning om det mesta. Men det är mer eller mindre hög kvalitet på den kunskap som vi får till oss dagligen. Året runt och alla timmar på dygnet får vi läsa, höra och se om nya rön. Den här krönikan kommer jag att nämna en mängd olika upptäckter utan att värdera studierna i fråga. ”Motsatsen till en sann utsaga är en felaktig utsaga. Men motsatsen till en djup sanning kan mycket väl vara en annan djup sanning.” Niels Bohr är upphovsman till citatet.

Det förekommer ofta vissa motsägande resultat i forskningen. Att en viss faktor förekommer tillsammans med ett problem bevisar inte att det är den som orsakar problemet. Och ännu mindre att problemet skulle försvinna om den faktorn togs bort. Samband behöver inte betyda orsak. 22 procent av världens befolkning, eller ca 1,7 miljarder människor har minst en av riskfaktorerna för svår covid-19, enligt en studie. Enligt forskarna har 349 miljoner människor hög risk och kommer att behöva sjukhusvård om de blir infekterade, Lancet Global Health augusti 2020. Detta är tunga fakta om pandemin. Annars är det så att evidens saknas ofta vilket vi givetvis lagt märke till under detta år med covid-19. Många uppfattningar och åsikter har ventilerats om vad som är rätt eller fel. Tids nog kommer vi säkert få alla svar på bordet. Citatet av Anatole France kan ge en vägledning i forskningen ”det är bättre att förstå litet än att missförstå mycket.”

Att vara fysiskt aktiv är idag en nyckel för lindring av det mesta som vi drabbas av i ohälsa. Till exempel kan fysisk aktivitet två till tre gånger i veckan lindra svår menssmärta. Det visar en Cochrane-översikt som SBU analyserat närmare. Cykla eller promenera varje dag, det minskar risken för hjärtinfarkt. Det har en stor brittisk studie kunnat påvisa. Annan forskning har visat motion förbättrar minnet. Träning gör att hjärnan kan bilda nya celler. Andra forskare har konstaterat att hjärtat gynnas av att vara sexuellt aktiv långt upp i åren. Anledningen till detta tros vara att stresshormonerna i blodet sänks. Att dagdrömma kan göra dig piggare och mer fokuserad resten av dagen. Sunt förnuft och en avvägning kanske är en gyllene medelväg för oss alla. Eller för att citera konstnären Isaac Grunerwald: ”Ingen god målare, ingen god kock använder våg. Båda saltar med nypan.”

Om du äter fisk en gång i veckan får du en större hjärnvolym i de områden av hjärnan som är förknippade med minne och kognition. Äter du kyckling blir du piggare. Kyckling innehåller järn, B-vitamin, zink, magnesium och flera andra mineraler. Andra har kunnat visa att hönsen har namn på alla sina kycklingar och även på människorna i omgivningen. Rödbetsjuice är bra för de som lider av hjärt- och lungsjukdomar. Lök innehåller bland annat protein och antioxidanter med mera och anses bidra till att sänka kolesterolvärdet och hålla blodsockernivåerna på bra nivå. Ett citat av Nietzshe kan vara en vägledning i kostrådens labyrint. ”Det enda och avgörande argumentet, som i alla tider avhållit människan från att dricka gift, är att det smakar illa.”

Var fjärde svensk har en mobil telefon hemma som de inte använder. Detta enligt en undersökning som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Halebop. Det skulle i så fall röra sig om cirka två miljoner mobiltelefoner. Jag har två stycken som jag inte använder. Så det här kan verka rimligt. Men det också en enorm utveckling eftersom i princip alla mobiler har en dator i sig. Thomas Watson IBM:s styrelseordförande sa 1943 följande: ”Jag tror att det finns en marknad i världen för kanske fem datorer.”                                                        

Enligt en intressant och spännande författare, Jacques Tassin, så dör aldrig träd av ålderdom utan enbart av olyckor och angrepp. Deras förmåga till evig förnyelse är häpnadsväckande. Världens äldsta träd, det så kallade Metusalemträdet i USA, är över femtusen år gammalt. Och ändå fortsätter det att växa och varje vår kommer nya friska löv som är lika ungdomliga som löven på ett ungt träd. Allt liv på jorden är sammanlänkat med träden. Träden är utåtriktade. Hippokrates hypotes håller även idag: ”Det är naturen som botar, läkarens uppgift är att understödja naturen.”

Idag är det semikolonets dag – därför ett otal av dessa!

P:P