...... 35 nyord som etablerade sig under 2019 men jag tror inte att jag tar till allt för många av dessa!

animoji – emoji utformad efter en persons ansikte. Animoji är ett teleskopord bildat till animated emoji.

antivaxxare – person som av rädsla för negativa konsekvenser motsätter sig vaccinering. Samlingsbeteckningen ”antivaxxare” består ofta av skeptiska, konspiratoriska och oroliga föräldrar.

artdöden – den storskaliga utplåningen av djur- och växtarter under människans tidsålder. Artdöden används i bestämd form om arter som försvinner på grund av klimatförändringar i modern tid.

ASMR – sensorisk stimulering som skapar välbehag hos lyssnaren via via ljud som försiktiga viskningar, prassel, knackningar och tuggande. Fenomenet syns i miljontals små filmer på bland annat Youtube.

aspludd – ludd bestående av snöliknande frön från asp

Formulärets överkant

Formulärets nederkant

benim – jag, mig. Ordet benim är inlånat från turkiskan, där benim är genitivform av’jag’ och betyder ’min, mitt’. Benim används också i olika
utrop, bland annat i betydelsen ’det är jag’.

beteendedesign – utformning av närmiljö för att främja ett visst beteende. Det samhällsförändrande syftet med beteendedesign kallas ofta nudging eller puffning med verb som knuffa eller puffa.

cybersoldat – försvarsanställd inriktad på att bekämpa digitala hot från främmande makt och terroristorganisationer

deepfake – video, bild eller ljud där innehållet manipulerats på ett sätt som gör förvanskningen svår att upptäcka. Deepfake är ett teleskopord bildat till deep learning och fake.

deplattformering – aktion riktad mot exempelvis nättjänster och mötesarrangörer som syftar till att frånta opinionsbildare inkomstkällor och möjligheten att sprida sina åsikter. Översättningslån bildat till engelskans deplatforming. Även avplattformering förekommer.

digital tvilling – digital avbildning av ett verkligt fenomen som gör det möjligt att utföra tester i datormiljö som om det vore i verkligheten. Översättningslån från engelskans digital twin.

dra åt helvete-kapital – sparade pengar som kan användas för att plötsligt bryta upp från en relation. Dra åt helvete-pengar och fuck off-kapital används i samma betydelse.

eldost – ost som liknar halloumi och som kan grillas eller stekas. Eldost är ett registrerat varumärke. Ostar av halloumityp kan också kallas stekost och grillost.

fimpomat – behållare för cigarettfimpar med två öppningar där varje fimp genom användarens val av öppning utgör en röst i en fråga med två
svarsalternativ

Gretaeffekten – den påverkan mot ett mer miljövänligt beteende som klimataktivisten Greta Thunberg har inspirerat till

grönt körfält – körfält där bara fossilfria fordon får köra

hjärtslagslag – lag som förbjuder abort om hjärtslag kan höras hos fostret. Översättningslån från engelskans heartbeat law.

hundvissla – använda värdeladdade signalord som endast uppfattas av mottagare införstådda med budskapet

hybridkrig – krig som förs i det dolda utan en väpnad konflikt

ikigai – upplevelse av att tillvaron är meningsfull. Bygger på ett japanskt koncept som betyder ”meningen med att finnas till”.

immersiv – uppslukande, omslutande. Inlånat från engelskans immersive. Ordet används ofta i uttryck som immersiv teknik och immersiv upplevelse.

klimatdiktatur – mandat för internationell organisation att fatta överstatliga beslut i klimatfrågan

klimatnödläge – tillstånd som kräver omedelbara åtgärder för att motverka klimatförändringar

klimatstrejk – protestaktion för att skapa uppmärksamhet för behovet av klimatfrämjande åtgärder

källtillit – förtroende för etablerade medier och andra källor som strävar efter opartiskhet och saklighet

lågaffektivt bemötande – pedagogisk metod där vuxna inte ska konfrontera utåtagerande barn utan i stället mana till lugn

menskonst – konstnärligt verk som utmanar normer och tabun

nattborgmästare – person ansvarig för att främja nöjeslivet i samråd med berörd kommun. Översättningslån bildat till engelskans night mayor.

popcornhjärna – tillstånd där hjärnan samtidigt ställs inför flera olika sinnesintryck, till exempel vid användning av mobiltelefon

sharenting – föräldrars delning av bilder på sina barn i sociala medier utan att samtycke har inhämtats. Sharenting är ett teleskopord bildat till engelskans sharing och parenting.

smygflyga – flyga utan att berätta om valet av färdmedel då flygets klimatavtryck kan vara skambelagt

syssna – lyssna med synen. Syssna är ett teleskopord bildat till se och lyssna. Det används främst bland döva och hörselskadade och deras anhöriga.

tågskryta – stoltsera med att av miljöskäl resa med tåg i stället för flyg

växtbaserat kött – vegetabiliskt livsmedel som efterliknar kött till smak, utseende och konsistens. Översättningslån från engelskans plant-based meat. Även växtkött används i samma betydelse.

övervakningsekonomi – system där digital information om konsumenters beteendemönster har stort ekonomiskt värde