……… är det åttonde året i den kinesiska kalenderns cykel om 12 djur. Det är ett fredens och harmonins år, en tid då konstruktiviteten kan få blomstra. Geten för med sig mycket positivt och mycket lycka, även då det gäller hälsa. Getter är riktiga hälsomänniskor som tycker om nyttig mat och motion. Getens år är således ett bra år för att börja träna.

Eller är det kanske inte något bättre år i år att börja träna? Frågan känns befogad när jag ser på resultatet i en enkät som Yougov gjorde på uppdrag av Friskis & Svettis. 1010 personer svarade på en elvagradig skala. Var femte valde svaret: jag hatar att träna. Det är lika många procent som det finns registrerade hästar i förhållande till antalet människor boende i Vallentuna kommun. 6,75 kilometers löpning. Det är distansen som krävs för att förbränna en halvlitersflaska med Coca-cola.

Det är kanske inte som all forskning idag påtalar, att det är träningen som ger oss ett friskare liv. Tidningen Land har listat fem djur som gör dig friskare och gladare. Pickande höns fungerar som rena terapin för patienter på rättpsykiatrin i Helsingborg. En svensk studie från 2008 visar att äldre människor lättare koncentrerar sig om det finns burfåglar på deras sjukhusavdelning. Puls och muskelspänningar sjunker när man studerar fiskarna i ett akvarium. Även sömnbesvär och depressioner och andra psykiska sjukdomar kan lindras. Människor som har kontakt med katt får ökad nivå av oxytocin, ett av kroppens ”må bra”-hormoner. Samvaron med en katt minskar dessutom risken för hjärtinfarkt, stroke och psykisk ohälsa. Fåren är i topp bland djuren när det gäller att vara glädjespridare.

Det är inte bara djur som gör nytta. Ett ämne i broccoli har visat sig lindra symtomen vid autism. Studien visade bland annat förbättrad social interaktion och verbal kommunikation. Förutom grönsaker så sjävl är ett gott skratt någonting som du kan skatta dig lycklig åt. 5,1 gånger om dagen skrattar vi på jobbet, enligt Adecco som har undersökt detta med hjälp av en opinionsundersökning som Novus genomfört. Ett gott skratt har många goda effekter. Fysiska, mentala, sociala och kognitiva effekter är de som oftast framhävs. När vi ler påverkas stressnivån, välbefinnandenivån och kommunikationen. Leendet är också det kortaste avståndet mellan människor. Skrattet är en nivå högre.

Ibland kan det alldeles för mycket av det goda så det skummar över. Nu är i alla fall gåtan med varför julmust skummar över löst. Must innehåller med malt och humle viket är den faktorn som gör att det skummar över. En del nöjer sig inte med att drycken skummar över. Utan ger sig själv ut på skumma vägval. Enligt tillförlitliga källor anses det finnas omkring 10 000 svenskar som dopar sig. Bygger sin kropp både in- och utvändigt. Detta är konstigt eftersom Sverige är det land där det råder ett stort överflöd på kokböcker och råd om mat som passar alla tillfällen. Det finns idag över 370 stycken utgivna svenska kokböcker. En faktor som kanske påverkar detta är att Sverige är det land i EU där urbaniseringen är störst idag. Och det förefaller bara stegras. Enligt SCB så väntas befolkningen öka med 37 procent i storstadsregionerna - Stockholm, Göteborg och Malmö – under de närmaste 40 åren.

Det råder full sysselsättning inom ett område idag. Enligt en brittisk undersökning tittar en genomsnittlig användare på sin mobiltelefon 1 500 gånger i veckan. 90 procent av världens befolkning över sex års ålder kommer att ha en mobiltelefon 2020. Denna prognos kommer från Ericsson i en bedömning av mobilvärldens utveckling.

Olika kulturer har olika värderingar. att gå med käpp anses i Nordkorea som en symbol för vishet och ålder, inte alls som här som ett tecken på svaghet och ohälsa. I vår kultur har vi en överanvändning av handsprit. Kallas av vissa specialister för ”vår tids vigvatten”. Enligt experter så skyddar handspriten varken mot influensa eller kräksjuka.

Europas äldsta människa är Emma Morano. Enligt tidningsuppgifter så avslöjar hon nu hemligheten bakom sin höga ålder. Råa ägg och att undvika män, säger Emma är nyckeln till en långt och hälsosamt liv. Hon har varit singel i 77 år och äter dagligen två råa ägg, köttfärs, pasta och en banan.

I Sverige är vi förmodligen i en världstopp i rädsla för att göra bort oss eller visa vår okunskap. Jag tror personligen att det är en anledning till många inte vågar ändra på saker de gör i sin vardagliga gärning. Man går hellre vidare i de gamla hjulspåren. Det skall bli intressant och följa utvecklingen av nytänket som lanseras att det som är smarta misstag idag, anses vara morgondagens innovation. Det finns ett otal exempel på personer som inte haft någon spikrak väg i sin karriär. Till exempel Joanne Rowling som blev refuserad av tolv förlag innan Bloomsbury i London gav ut en Harry Potter bok.

Nalle Puh är ett uppslagsverk av visdom och kloka ord. Passar bra att runda av denna vetenskapliga krönika med ett citat från Puh.”Underskatta inte värdet av att göra ingenting, av att bara ströva omkring alldeles ensam, lyssna på allt som man inte kan höra och bara ha det bra.”

P.P