Det har blivit mycket populärt och vanligt förekommande att olika terapeuter tejpar alla typer av idrottsskador med färgstarka tejper, med en så kallad kinisiology taping. Jag vill här illustrera hur olika tejpsorter kan hjälpa en skadad muskel. Inom fotboll på elitnivå är hamstringsskadan enligt aktuell forskning den vanligaste skadan. Den här skadan förekommer dessutom ofta inom andra idrotter där kraven är höga på snabba och explosiva rörelser. Det är som oftast en mix av styrka, rörlighet och uthållighet som är avgörande av vår förmåga till vävnadstolerans.

På bilden med den rosa kisiosiotejpen blir det ingen effekt på den skadade hamstringsmuskeln. Tejpen som har en suverän vidhäftningsförmåga och hudvänlighet har här som syfte att guida muskeln och försöka ge en symtomlindring samt förbättrad funktion. Resultatet blir blygsamt.

På den andra bilden har jag bytt tejp till en klassisk olestisk tejp (mix av strappal och leukotape P). Muskeln flätas ihop enligt min så kallade "kasslermodell" och den här tejpningen ger muskeln en optimal kompression, håller ihop muskeln samt ger den ett understöd samtidigt som tejpförbandet tar upp en del av belastningen. Detta avlastar muskeln och ger en tydlig symtomlindring samt möjlighet till att vara betydligt mera aktiv och tåla större belastning på vävnaden. Tejpvarianten finns som en tidigare månadens tejpning på den här hemsidan.