….ändå står vi barfota när det handlar om så många enkla saker i vardagen. Bruket av skor har bland annat inneburit att människans tår har blivit vekare, detta kan möjligtvis vara en bidragande orsak till våra tillkortakommanden. Ändå står våra tränare och manar till adepterna "upp på tå"! Adidas är vanligaste skon bland elitlagen i handboll. Topplagen förefaller överlag vara skodda av Adidas och Nike! Vi som tillbringar vardagen i de nedre regionerna i seriesystemen får kämpa på i våra Kempaskor. Det kan givetvis vara en tillfällighet, men ändå ett obs. Alla kan ju inte dra högsta vinsten i detta lotteri som det innebär att sko sig bland produkter och artiklar. Vinsten kan ju också vara något helt annat, t ex kärnan i russinet! Vilken i sin tur är det som blev kvar när ruset lämnade vindruvan. Kanske kommer ordet vinst rent av från vindruvan, detta är en helt personlig hypotes. "Vill tro att man är Marco Polo, först med att utforska en ny kontinent." Detta är en vanlig bild av idrottstränaren, som oftast är män. Kanske betraktas idrottaren, laget med samma typ glasögon som en ny relation.

"Att ta medicin är inte roligt, men att ha roligt är en bra medicin." Detta japanska ordspråk genomsyrar idrottsprestationer och troligen också tränarens framgång. Sven Goran Ericsson har haft extremt roligt, både på och bredvid planen, antar jag! Precis lika kul som den svenska underhållningens stora profiler Hasse & Tage, dessa giganter var bra och roliga även när de inte var bra och roliga. Men dom hade nog roligt när sketcherna skrevs och gjordes. Då kommer jag tillbaka till kärnan i vindruvan! Varför har inte våra aktiva lika roligt i sin utövning? "Den allvarsamma leken" är titeln på en klassisk bok Hjalmar Söderberg. Där är vi idag! 10-åringar slutar i sin fotboll med en befriande suck! "Aldrig får vi göra något roligt på träningen, vi får inte skjuta bollen var vi vill i målet, och allting är styrt av tränarna." Detta är sanningens ord från en tioåring som precis slutat med lagidrott, det enda roliga var den fria fotbollsleken, innan tränarna hunnit komma och måla upp sina riktlinjer för dagens träning!

Det finns dock undantag, Irsta HF U, stans äldsta ungdomslag, består av tidigare elitspelare och halvunga spelare som aldrig platsat i förstauppställningen. Dom har roligt, utan tränare och träningar så kastar dom bollar till varandra, lufsar fram med en lekfullhet som gör åttaåringar gröna av avund. En stilpoäng är att tröjan är grön, klassisk framgångsrik Irstafärg. Det finns givetvis några äss även i denna lek. Målvaktsspelet av en äldre oldboy håller klar elitserieklass. Greta Garbo var liksom många stora artister vänsterhänt, hon kallades inte för inte den gudomliga. I Gretas fall var det kanske inte vänsternäven som gav denna benämning. I Robban Venäläinens fall är vänsterklubban klart bidragande till artisteriet. Han är russinet i denna skara där U skall utläsas som underhållning. Fullsatt läktare sent en fredagskväll säger allt, vi vill roas av folk som själva har roligt.

"Få är de som ser med sina egna ögon och känner med sina egna hjärtan.”  Det är åter ett citat av den ständigt förekommande Albert Einstein. Det är lika tunga ord som att väga ett femtiotalshus, som anses väga ca 135 000 kilo, vilket ger ett kilopris på ca 10 kronor. För att lagsporter som fotboll och handboll skall överleva i konkurrens från andra aktiviteter, och slippa en totalrenovering som många femtiotalshus får utstå så måste budskapet "Våga ha roligt när du spelar boll, det andra spelar mindre roll" poängteras. Detta är fullt möjligt även när den fysiska belastningen ligger på max, alltså en 1RM. Vilket är den maximala belastning som en individ klarar att utföra en upprepning vid test av styrka. Nu handlar det flera sidor av myntet än den maximala styrkan, uthållig styrka är en annan faktor. Koordination, alltså samordningen mellan olika träningsbara faktorer i muskulaturen är en annan. Listan kan göras lång vad gäller olika faktorer som begränsar kapacitet.

Maria Sharapova som är en av världsettorna i tennis stönar högre än en traktor. I årets Wimbledonturnering uppmättes hennes stöning till 101,2 decibel, medan en traktors ljudnivå enbart ligger på 90 decibel. Det anses att en decibelnivå över 85 kan vara till skada för hörseln. När det är många som lever på sin röst eller på andras röster så är hennes kombination av oanade röstresurser och bollsinne svårslagen. ”Dubbellivet är inte två liv utan hälften av ett."  Aforismen är skriven av Jan Carle. En annan dagens dubbel är den nya medialhjälten Natacha Peyre, en flicka på drygt 20 år som opererat sina bröst två gånger och även fått en etikett på ingreppen: "De jag har nu kallas geléhallon. Det är det nya, haha." Så kan det låta när nattfjärilar yppar sina hemligheter. Insekterna med samma namn kan vara mycket mera tjusiga, bara betraktaren kommer tillräckligt nära. Med en modern skanner så kan vingslag, färgprakt och frisyrer avläsas på de flesta insekter.

Att djurens rörelser kan få helt andra konsekvenser än uppsåtet varit, visar den franska filmen  - March of the Penguins (pingvinernas vandring). I dokumentärfilmen kämpar kejsarpingvinerna  mot elementen, svält och piskande antarktisk vinterkyla. Men de ger aldrig upp, möter naturens prövningar och fostrar ungar i ett klimat som inte visar någon nåd mot svaga och sjuka. Filmen har hittat en målgrupp bland kristna och konservativa i USA som älskar att se pingvinerna para sig och värna om sina små. Filmkritikerna hävdar att pingvindokumentären "passionerat stärker traditionella normer som monogami, självuppoffring och barnalstring".  Filmarna själva betonar att filmen faktiskt handlar om pingviner och inte är tänkt som ett inlägg i debatten om förhållandet mellan religion och vetenskap. Steve Jones, professor i genetik är inte lika diplomatisk. "Jag tycker att det är sorgligt att människor med idiotiska åsikter inte kan se detta som en naturligt vacker film, utan måste lägga till sin egen sociala agenda." Säger han till The Observer.

"En ständig konkurrens råder. Man ska vara snål och missunnsam, inte visa uppskattning när en kollega lyckas i jobbet och kanske får ett pris." Orden är från DN:s handbollskunnige chefredaktör Jan Wifstrand och är hämtade ur hans beskrivning om hur det egentligen är i journalistiken. Det förklarar nog varför en del "stolpskott" agerar som dom gör i sina spalter, det gäller att synas och höras, överrösta traktorn med sin skrivmaskin när inte rösten räcker till. Det finns en liten detalj som alla kritiker av Ulf Lundells senaste bok inte tänkt på! Lundell kommer att vara mycket mera ihågkommen för sina texter och sina verk än samtliga som kritiserar honom och samtliga som namnges i hans böcker, tillsammans! Nu avser jag ett framtidsperspektiv, typ hundra år framöver. Då minns inte en kotte att Linda Skugge bloggat, Per Gessle trallat eller att Kent för att citera Lundell "låter som blöt granskog ".

 "IQ som en manet och ett mentalt kalhygge" sa Tommy Körberg om Runar, en av våra avgudade gudstolkare. Nu gäller det för IVH att ta med sig det som var bra i premiärförlusten i Anderstorp? Och undvika att uppträda som de kalhyggen stormen Gudrun skapat i Småland. Veva på med armarna, tjoa och hojta och ha så djävla roligt som bara den kan ha som får göra det som är roligast i ens liv! Varför inte försöka vara på sylvass och överdriftsmanisk i sitt agerande som Strindberg var i sitt författande. "Som diktare har du rätt att leka med tankar, experimentera med ståndpunkter, pröva åsikter, men utan att binda dig vid något, ty frihet är skaldens livsluft." Skrev Strindberg i romanen Svarta fanor. Det är lika väl idrottsmannens rättighet att överprestera och underhålla populationen. För tränarna gäller det närmast att finna ett äppelträd och krama detta för att bli mera jordnära och bättre grundade. Först då kan man sätta punkt för en punkt på ett effektfullt sätt. Det gäller att tänka på ett omvänt vis.
"Sjön är inte arg, det är blåsten som knuffas." Det är ett exempel på en enkel och vacker omvänd tanke. Det gäller för coachen att inte grubbla för mycket i sin kammare, såsom konstnären Edvard Munch:

"Varför blev jag inte ingenjör? En stor stark karl som jag och så sitta här dag ut och dag in med ett kolstift och små penslar och måla dukar." Nu dukar vi undan alla undanflykter och konstaterar att även Djurgården kan ha otur i fotbollens studsar ibland. Det är som vi alla känner till ingen omöjlighet att få upp gräs ur frysen mark! Kasta loss!

P.P